'Sluier van sociaal-economische criminaliteit bij IKEA'
Over de spullen in de IKEA-winkels hangt "een sluier van sociaal-economische criminaliteit", vindt de FNV. Op grote schaal worden buitenlandse chauffeurs, vooral uit Oost-Europa, uitgebuit en de concurrentie vervalst.
De FNV deed, samen met buitenlandse vakbonden, onderzoek naar allerlei misstanden. De bond heeft aangifte gedaan tegen de Nederlandse en buitenlandse transporteurs. Vanmorgen is een protestactie bij de IKEA-vestiging in Barendrecht.
Chauffeurs leven maanden in hun cabine en verdienen een schamel loon. Met de rij- en rusttijden wordt gefraudeerd en de werkgevers vervalsen verklaringen over het loon en de vrachtdocumenten. "Wat we bij de IKEA-transporten zien, heeft niets meer te maken met de vrije markt of onduidelijke regels", zegt vakbondsman Edwin Atema. "Alles om te kunnen rijden voor de prijzen die IKEA biedt."
FNV wil dat IKEA als opdrachtgever zijn verantwoordelijkheid neemt en iets doet aan de misstanden en heeft om die reden aangifte gedaan tegen de transportbedrijven.
'Geen malafide praktijken'
In een reactie zegt het woonwarenhuis dat het hecht aan veilige werkomstandigheden en een goed personeelsbeleid, zowel van het eigen personeel als bij leveranciers en onderaannemers. "IKEA let scherp op de prijzen, maar we bestrijden dat dit in de transportsector een prijsdruk in de hand zou werken die automatisch leidt tot ‘malafide praktijken’, zoals de FNV die omschrijft."
De FNV voert al weken actie voor meer echte banen en minder flexbanen, onder meer bij de gemeente Amsterdam en in de metaalindustrie.