Ruzie over stilleggen evacuatie Oost-Aleppo na incidenten
De evacuatie van burgers en rebellen uit het oostelijk deel van de Syrische stad Aleppo is aan het eind van de ochtend stilgelegd. Volgens de Syrische autoriteiten hebben rebellen de voorwaarden voor het staakt-het-vuren geschonden, maar dit wordt betwist.
Zo zouden opstandelingen een konvooi hebben beschoten. Ook zouden jihadisten hebben geprobeerd gevangenen mee te smokkelen in de bussen. Hulporganisaties is te verstaan gegeven om het gebied te verlaten.
Maar volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu waren het juist troepen die loyaal zijn aan president Assad die bussen hebben beschoten. Ook zouden aanhangers van het regime de weg hebben geblokkeerd.
De Russen hebben weer een geheel andere lezing: volgens het ministerie van Defensie is de evacuatie "voltooid". Er zijn zouden in totaal 9500 mensen zijn geëvacueerd uit Oost-Aleppo, onder wie 4500 strijders. Eerder op de ochtend spraken de Russen nog van 6500 mensen. Volgens de rebellen ligt dit aantal veel lager en is de evacuatie verre van volbracht.
Kampen
Een functionaris van de gezondheidsorganisatie WHO zei te hopen dat het om een tijdelijke pauze gaat, aangezien er nog veel mensen op evacuatie wachten. Ziekenhuizen in het westen van de stad zeggen overspoeld te worden met gewonden, onder wie mensen met ontbrekende ledematen, en met hersen- en oogletsel.
Turkije heeft laten weten op korte termijn twee kampen te willen bouwen voor 80.000 vluchtelingen uit Aleppo, vlak over de grens met Syrië. Het land zelf herbergt intussen zo'n 2,7 miljoen Syrische vluchtelingen. De Turken zeggen dat er een vredestop in Kazachstan op komst is.
Vandaag is de tweede dag van de evacuatie uit Oost-Aleppo, die na een moeizaam bereikt staakt-het-vuren werd begonnen. Intussen zijn bijna 8000 mensen geëvacueerd, aldus Turkse functionarissen. Vanochtend is het zesde konvooi van twintig bussen, met daarin circa duizend burgers, en rebellen aangekomen in een veilige zone buiten de stad.
De eerste vijf konvooien waren goed voor zo'n 7000 evacués, meldde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu via Twitter. Naast bussen mogen mensen nu ook in personenauto's de stad verlaten. Er zitten volgens de VN nog zo'n 50.000 mensen in het grotendeels verwoeste stadsdeel.
De burgers en rebellen gaan door een humanitaire corridor van 21 kilometer; het Rode Kruis en de VN werken mee aan de operatie. Ze gaan naar plaatsen in de provincie Idlib die in handen zijn van rebellen.
Intussen hebben vier Syrische organisaties een brief gestuurd naar de VN-commissie voor Syrië. Ze achten het "zeer waarschijnlijk" dat Rusland verantwoordelijk is voor een groot aantal aanvallen in Aleppo die mogelijk als oorlogsmisdaden bestempeld kunnen worden.
De organisaties, waaronder de Witte Helmen en de Independent Doctors Organisation, hebben van juli tot december 304 aanvallen op de stad gedocumenteerd. Daarbij zouden 1207 burgerdoden zijn gevallen, onder wie 380 kinderen. Bij de aanvallen werden onder meer verboden brand- en clusterbommen gebruikt.
Iraanse milities
De VN wordt opgeroepen een diepgaand onderzoek in te stellen naar oorlogsmisdaden in Aleppo, maar ook elders in Syrië. De organisaties wijzen ook op de centrale rol die Iran speelt in het land, door milities te steunen.
"In Syrië zijn naar schatting 70.000 door Iran gesteunde militieleden actief", schrijven de vier organisaties. "Velen van hen waren betrokken bij gruweldaden tegen burgers. Maar nergens waren de Iraanse interventies zo flagrant als in Oost-Aleppo."