Politieagenten fietsen langs een leegstaand winkelcentrum in Ede
NOS NieuwsAangepast

Gemeenten te vaak in de fout bij noodmaatregelen

Burgemeesters hebben moeite met het opstellen van noodmaatregelen. Ze kennen onterecht nieuwe bevoegdheden toe aan de politie of formuleren de voorschriften onduidelijk waardoor agenten niet weten wat ze moeten doen, zeggen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen.

De RUG deed onderzoek naar 250 noodverordeningen en noodbevelen. Volgens onderzoeker Wierenga van de faculteit rechtsgeleerdheid wordt bijvoorbeeld te makkelijk toestemming gegeven aan de politie om preventief te fouilleren. "In de zoektocht naar een pyromaan zetten sommige gemeenten een noodbevel in zodat de politie kan fouilleren, maar daar zijn deze noodmaatregelen niet voor bedoeld."

De onderzoekers stuitten tijdens het onderzoek ook op veel onduidelijke formuleringen. Volgens Wierenga is het soms niet duidelijk voor wie de maatregelen gelden en wat ze precies inhouden.

Wierenga denkt dat gemeenten het rapport kunnen gebruiken als een soort handleiding om te zien wat te doen in een bepaalde situatie. ''Momenteel werkt elke gemeente met een eigen handboek waarin staat wat te doen in noodsituaties. Door alles in het rapport doeltreffend op te schrijven is direct voor iedereen duidelijk wat de gevolgen van de maatregelen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl