Jasper Rijpma.
Aangepast

Jasper Rijpma (32) kan de beste leraar ter wereld worden

De Amsterdamse geschiedenisdocent Jasper Rijpma (32) hoort bij de vijftig beste leraren van de wereld. Althans, dat vindt de Varkey Foundation uit Dubai, die jaarlijks de Global Teacher Prize organiseert.

Jasper - eerder leraar van het jaar 2014 - is gekozen uit 20.000 nominaties uit 179 landen. De leraar bij het Hyperion Lyceum werd opgegeven door zijn collega Jorrit. "Om daarna echt mee te kunnen doen met de prijs, moest ik een hele vragenlijst invullen. Ik moest onder meer zeggen waarom ik leraar ben geworden en wat de leerlingen in mij waarderen", legt Jasper uit.

En dat viel blijkbaar in de smaak, want hij werd geselecteerd voor de longlist.

Jasper Rijpma tussen zijn leerlingen.

En dus is hij uitgenodigd om op 19 maart 2017 naar Dubai te komen, waar bekend wordt wie de prijs in ontvangst mag nemen. Een prijs die naast de eer, ook een enorm geldbedrag betekent: 1 miljoen dollar (939.500 euro). "Het is een bizar bedrag, maar in Dubai kan dat blijkbaar", zegt Jasper.

Ik ga van het prijzengeld geen villa in Spanje kopen.

Jasper Rijpma

Met het bedrag mag hij doen wat hij wil. "Maar ik moest wel aangeven wat ik ermee zou willen doen. Ik ga er geen villa met zwembad in Spanje van kopen."

Hij wil het geld namelijk gebruiken voor stichting Surfbus, die hij samen met vrienden heeft opgericht. "Daarmee willen we kinderen uit achterstandswijken in een bus een dagje meenemen naar het strand. Onderweg vertellen we ze dan dingen over het milieu, het belang van schone stranden en over de gevaren van plastic zwerfafval."

Nu doet hij dat al af en toe met kleine groepjes, maar Jasper zou het met het prijzengeld graag willen uitbreiden.

Ik probeer elk kind uniek te benaderen.

Jasper Rijpma

Maar wat maakt Jasper zo goed? "Dat is natuurlijk lastig om van jezelf te zeggen. Het flauwe antwoord: vraag mijn leerlingen." Maar als hij dan toch wat moet noemen, is dat hij zich laat leiden door zijn leerlingen. "Het is natuurlijk een cliché, maar ieder kind is anders. Het is de kunst om in te spelen op die verschillende behoeftes. Je probeert elk kind uniek te benaderen."

Dat betekent dat het ene kind misschien wel een uitleg in de klas wil volgen, terwijl een ander liever zelf het schoolboek leest. Ook maakt Jasper video's die zijn leerlingen thuis kunnen bekijken. "Ik geef de kinderen veel zelfstandigheid. Ze mogen zelf beslissen hoe ze mijn vak willen volgen."

Ook richtte hij het vak Grote Denkers op, wat volgens hem ook meegespeeld zal hebben bij de jury. "Dat is een combinatie tussen filosofie, geschiedenis en maatschappijleer, waarbij je leert over denkers uit het verleden. In de eerste les behandelen we bijvoorbeeld Plato."

Ambassadeurschap

Maar hoe ziet Jasper zijn kansen voor de titel 'beste leraar van de wereld'? "Ik zou het leuk vinden om te winnen, maar ik ga niet ervan uit. De andere 49 genomineerden hebben ook allemaal heel mooie verhalen."

Wel hoopt hij in elk geval bij de laatste tien te komen, die in februari bekend worden gemaakt. "En ik hoop natuurlijk dat mijn nominatie ervoor zorgt dat het leraarschap meer onder de aandacht komt. Het is wat dat betreft ook vooral een ambassadeurschap voor het vak van leraar en dat verdient alle waardering."

Deel artikel: