Peter Blangé
NOS VoetbalAangepast

Blangé legt lat hoog bij KNVB: dit is wel een prestatie-industrie

De KNVB zocht een teammanager en vond een PIM. Zo zou je de aanstelling van oud-topvolleyballer Peter Blangé tot Prestatie- en Innovatiemanager (PIM) van de Nederlandse voetbalbond wel kunnen omschrijven.

"Mijn rol wordt niet voetbalinhoudelijk, maar sportoverstijgend", aldus Blangé die vanaf 1 februari moet zorgen dat innovatie en wetenschap optimaal worden ingezet voor het Nederlandse voetbal. "Topsport ontwikkelt zich in heel hoog tempo, ook het voetbal. De tijd van lekker een balletje trappen ligt al decennia achter ons."

Oud-volleyballer Blangé stelt zich voor aan voetbalpers

Nog in zijn wittebroodsweken als technisch directeur baarde Hans van Breukelen opzien door teammanager Hans Jorritsma met pensioen te sturen. Na veel geharrewar bleef Jorritsma aan tot een opvolger was gevonden.

In de tussentijd voerde Van Breukelen voerde gesprekken met kandidaten binnen en buiten het voetbal, maar alleen de namen van waterpolocoach Robin van Galen en oud-schaatscoach Gerard Kemkers kwamen naar buiten. Ergens in dat proces eindigde de zoektocht naar een teammanager en begon die naar een PIM.

Was Blangé derde keus of juist de eerste gegadigde in het nieuwe profiel? "Als andere mensen afhaken, dan word je vanzelf eerste keus", reageert Blangé laconiek. "In mijn geval ging het alleen maar om de rol van prestatiemanager. Taken als teammanager waren bij mij niet meer aan de orde. Noem het voortschrijdend inzicht."

Conservatief

De aanstelling van een voormalige topvolleyballer en volleybalbondscoach werd door voetbalvolgers met de nodige scepsis ontvangen. "Ik ben bij alle eredivisieclubs en bij de KNVB binnen geweest de laatste jaren en er draait nergens zoveel IT en wetenschap als in het voetbal. Maar er wordt een beeld in stand gehouden dat het voetbal zwaar conservatief zou zijn. Ik heb het heel anders ervaren."

Blangé snapt sceptische reacties: ik zou dat ook doen

"Het wordt een zware opgave", stelt Blangé. "Voetbal is een heel ingewikkeld spel. Het is meer dan traptechniek, of een bal aannemen. Het is een enorm lange weg waarbij tal van processen aan de orde komen: mentaal, techniek, tactiek, voeding. Op ieder facet van het spel kun je verbeteren. Maar uiteindelijk moet je zorgen dat je er meer maakt dan de tegenstander en als winnaar van het spel stapt."

Ambitieus

Wanneer is de missie van Blangé geslaagd? 'Dit is wel een prestatie-industrie. Als wij in 1986 met de volleybalploeg niet hadden gezegd dat we bepaalde ambities nastreefden, dan hadden we tien jaar later nooit met olympisch goud om onze nek gestaan. Dat latje mag best hoog liggen."

Tot een concrete uitspraak laat hij zich niet verleiden. Wereldkampioen? Blangé, lachend: "Ik trap ze er niet in, hè?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl