NOS VoetbalAangepast

'Blangé moet van Zeist het voetbalkenniscentrum van Nederland maken'

Van Breukelen: Zeist moet het voetbalkenniscentrum van Nederland worden

"Wij willen graag het voetbalkenniscentrum van Nederland worden. En daar is een rol voor Peter Blangé in weggelegd." Na een lange aanloop met meerdere kanshebbers heeft Hans van Breukelen zijn prestatie- en innovatiemanager, kortweg PIM, binnen. Blangé is zijn man.

De voormalig topvolleyballer, die in februari aan de slag gaat, krijgt eerst de tijd om in de keuken van de KNVB te kijken. Vanuit die keuken moet Blangé een programma maken om van Zeist, in samenwerking met bedrijven en universiteiten, een wetenschappelijk centrum te maken om voetbalvraagstukken te beantwoorden.

Van Breukelen, technisch directeur van de bond, geeft in Studio Voetbal een voorbeeld: "Ik was afgelopen week bij een club waar ze aan mij vroegen: Hans, hoe kunnen we een programma ontwikkelen voor jeugdspelers in hun groeispurt, zonder dat ze blessures oplopen?"

Waarom een volleyballer als PIM?

Innoveren in de conservatieve voetbalwereld: het is een taak die Van Breukelen op de nodige kritiek is komen te staan. En waarom moet er iemand van buiten de sport worden aangesteld als PIM? "Het gaat om topsport en Peter weet wat het is om elke dag te verbeteren", licht de oud-doelman van Oranje toe.

Sinds 2011 is Blangé manager data-analytics en innovatie bij het sportdatabedrijf Ortec Sports. Van Breukelen: "Daarbij hij heeft twee jaar bij NOC*NSF in een innovatielaboratorium gewerkt. Tel dat bij elkaar op en dan is de keuze voor hem logisch."

Peter Blangé

Teammanager

Aanvankelijk zou de PIM ook de functie van teammanager van het Nederlands elftal op zich nemen, maar na gesprekken met belangrijke mensen binnen en buiten de KNVB besloot de technisch directeur daarvan af te zien. "Dat is onmogelijk", vertelt Van Breukelen.

Het contract van de huidige teammanager, Hans Jorritsma, loopt nog door tot 1 december 2017. De naam van Fernando Arrabal, nu nog werkzaam bij Jong Oranje, wordt nadrukkelijk genoemd als opvolger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl