Studenten in de collegezaal tijdens de coachingsdag van de Erasmus Universiteit in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Zorgen over prijzige stoomcursussen voor aankomende studenten

Aankomende studenten volgen steeds vaker een prijzige stoomcursus om uit te blinken op selectiedagen van universiteiten. De ontwikkeling baart universiteiten en studentenorganisaties zorgen: de ongelijkheid in het onderwijs zou erdoor worden vergroot. Ook minister Bussemaker ziet de cursussen liever verdwijnen.

Voorheen was er voor sommige universitaire studies een systeem van loting, maar dat is vervangen door een selectiesysteem. Bijlesbureaus maken daarvan handig gebruik door cursussen aan te bieden ter voorbereiding op de selectiedagen. Hoeveel dat kost, hangt af van de intensiteit van de cursus. De prijzen lopen op tot 425 euro.

Alle zeven bedrijven waar de NOS mee sprak, meldden een toename van het aantal deelnemers. Ook studentenorganisaties en universiteiten signaleren de trend. De cursussen zijn vooral populair voor de studies geneeskunde en tandheelkunde.

Succes

Het bureau Decentrale Selectie Training verwacht dat de cursus straks niet meer weg te denken is. "Het is nu ook ondenkbaar dat er geen examentraining is, dat gaat ook met deze cursussen gebeuren", zegt het bedrijf.

Net als de examentrainingen zijn de cursussen niet gratis. Maar daar krijg je volgens de bedrijven dan ook wel wat voor terug: bijna alle cursisten zouden worden toegelaten tot de studie.

Zorgen over prijzige stoomcursussen voor aankomend studenten

De Erasmus Universiteit in Rotterdam maakt zich zorgen over de ontwikkeling. De universiteit zag de bedrijfstak groeien en besloot zelf een coachingdag aan te bieden. "Wij wilden iedereen een gelijke kans op voorbereiding gunnen. Niet iedereen komt uit het milieu waarin je zo’n cursus kunt betalen", zegt de coördinator van de selectie Axel Themmen.

"Dit moet niet de standaard worden, dan maak je straks alleen kans als je zo’n cursus hebt gedaan", zegt ook Jan Sinnige, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Hij juicht het initiatief van de Erasmus Universiteit dan ook van harte toe. "Dit moet niet alleen voor rijke gezinnen toegankelijk zijn."

Overbodig

Minister Bussemaker vindt de cursussen voor de decentrale selectie ongewenst, juist omdat ze vooral toegankelijk zijn voor rijkere gezinnen. "Ik kan bedrijven niet verbieden een training te ontwikkelen voor de selectie, maar ik kan wel stimuleren dat onderwijsinstellingen zelf actief verantwoordelijkheid nemen."

Studenten bij de inschrijving van de coachingsdag van de Erasmus Universiteit

Dit kunnen universiteiten volgens de minister doen door zoals in Rotterdam zelf trainingen aan te bieden. En op de middelbare school moet de loopbaanbegeleiding beter, zodat scholieren weten wat ze kunnen verwachten. Zelf wil Bussemaker meer voorlichting geven en laten zien dat je ook selectie kunt doen zonder een privébedrijfje in de arm te nemen. Volgens de minister kunnen alle betrokkenen er samen voor zorgen dat de bedrijfjes overbodig worden.

Ongelijkheid

Deze trainingen passen in een breder debat over ongelijkheid in het onderwijs. De Onderwijsinspectie signaleerde eerder dat de ongelijkheid in het onderwijs toeneemt. De kloof tussen kinderen van hoog en laag opgeleide ouders wordt steeds groter.

Dit verschil komt onder meer naar voren in de bijlessen: hoogopgeleide ouders regelen dit eerder voor hun kinderen. In 2015 gaven huishoudens in totaal 157 miljoen euro aan bijscholing uit in het voortgezet onderwijs; drie keer zoveel als tien jaar eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl