Sánchez en Cassierra, Colombiaanse tandem bij Ajax
Ze kwamen afgelopen zomer allebei vanuit Colombia naar Ajax. Maar ze kenden elkaar niet. Het was voor centrale verdediger Davinson Sánchez en aanvaller Mateo Cassierra een avontuur. Een ander continent, een andere taal en een andere manier van leven.
Ajax betaalde 5 miljoen euro voor Sánchez en legde 5,5 miljoen euro neer voor Cassierra. Beide spelers liggen vast in Amsterdam tot medio 2021. Dat ze met z'n tweeën waren, maakte alles wel iets makkelijker.
Ajax lijkt met name met de 20-jarige Sánchez goud in handen te hebben. De verdediger maakt indruk, was aan het begin van het seizoen direct een vaste waarde voor trainer Peter Bosz en wordt nu al in verband gebracht met andere clubs. FC Barcelona zou interesse hebben in de verdediger.
"Ik heb afgelopen zomer bewust voor Ajax gekozen. Ik kon ook naar andere clubs. Natuurlijk is het een eer om voor Barcelona te spelen. Dat hoop ik ook te bereiken. Maar ik wil pas naar Barcelona als ik als basisspeler word gehaald. Bij Ajax kan ik veel spelen", zegt Sánchez.
Cassierra is een jaar jonger dan Sánchez. Hij moet nog even geduld hebben bij Ajax. Hij speelde weliswaar net als Sánchez inmiddels negentien wedstrijden in het eerste van Ajax, maar hij maakte veel minder minuten (758 om 1.666).
Bosz laat Cassierra regelmatig invallen. Alleen in de beker en in de Europa League kreeg de spits een basisplaats. Wel scoorde hij bij zijn eredivisiedebuut. Hij maakte de 3-1 in het uitduel met Sparta.
Maar zo makkelijk als het leek, was het niet in die periode. Cassierra had bij zijn komst in Nederland aanpassingsproblemen. De 19-jarige aanvaller komt uit Barbacoas, een dorpje in het zuiden van Colombia met slechts 11.000 inwoners. "Iedereen droomt daar van een carrière als profvoetballer. Ik had het geluk dat ik bij Deportivo Cali terecht kwam. Ik doorliep daar alle jeugdelftallen. Ik werd kampioen en dat heeft mij geholpen."
Cali ligt op twaalf uur rijden ten noorden van Barcacoas en is een stad met ruim twee miljoen inwoners. Amsterdam is dus wat dat betreft geen grote stap. Eerder een stap terug. Toch vond Cassierra de verhuizing naar een ander land lastig. "In het begin vond ik het moeilijk. Ik kon met niemand praten. Ik kende de taal niet. Ik was alleen gekomen en 't was mijn eerste ervaring in het buitenland", vertelt hij.
Mensen staan voor een verkeerslicht. Auto's remmen om mensen te laten oversteken. In Colombia gaat het heel anders.
Cassierra kijkt tot op de dag vandaag zijn ogen uit in Nederland. Dat het wat kouder is dan in Colombia, neemt hij nog op de koop toe. "Er is iets wat ik heel interessant vind aan Nederland: hoe goed alles is georganiseerd. Mensen zijn ook respectvol. Mensen staan voor een verkeerslicht. Auto's remmen om mensen te laten oversteken. In Colombia gaat het heel anders."
Colombia staat niet alleen bekend om voetballers als René Higuita, Carlos Valderrama en Radamel Falcao, maar ook om de FARC en de beroemde drugsbaron Pablo Escobar. Je ontkomt er niet aan. En dat merken de Colombiaanse spelers van Ajax ook.
Sánchez: "Soms noemen ze me bij Ajax voor de grap Pablito, een van de bijnamen van Escobar. Voor mij is dat geen probleem. Ik zie het als een grap. Het komt vooral door wat je in die serie Narcos ziet. Maar vandaag de dag is Colombia een heel ander land dan wordt beweerd", vindt hij.
"Ik denk dat er mensen zijn die het komisch vinden", gaat Sánchez verder. "Anderen vinden van niet. Het is van grote invloed op ons land geweest. Jaime Arango, een oud-speler met wie ik samenwerkte bij Atlético Nacional, vertelde mij dat hij altijd in de problemen kon komen zodra hij zijn huis verliet voor een training of wedstrijd."
"Het gevaar was namelijk niet alleen Escobar. Leven in die periode had de nodige consequenties, maar wij betalen er nu de prijs voor." Sánchez hoopt dat zijn voetbalcarrière een positieve uitwerking heeft. "Wat ons nu te doen staat als ambassadeurs van Colombia, is proberen mensen een positief beeld van ons land te geven."