"Dat feestje is echt gay."
"Die broek ziet er gay uit."
"Doe eens niet zo gay."
Het woord gay kom je in spreektaal veel tegen, vooral bij jongeren. En dan gaat het meestal niet over iemands seksuele oriëntatie. Wat doet het negatieve gebruik van het woord met jongeren die zich als gay identificeren?
Wij vroegen het Manju (26), Laura (19) en Willem (24).
COC-voorlichter Remco Vonk (22) stond de afgelopen jaren voor honderden middelbare schoolklassen. "Heterojongeren vinden zichzelf vaak heel accepterend, maar schelden toch met 'gay' of 'homo'." Volgens Remco wordt het woord als synoniem gebruikt voor alles dat stom of slecht is. "Als je dat als jonge homo continu hoort, ga je vanzelf denken dat je gevoelens ook slecht zijn."
Flikker
Het negatieve gebruik van woorden die homoseksualiteit betekenen, is niet nieuw. Volgens Gert Hekma, docent Homostudies aan de Universiteit van Amsterdam, gebruiken homo's om de twintig jaar een nieuw woord om zich mee te identificeren. "Vroeg of laat wordt het gebruikt als scheldwoord, dan gaan ze op zoek naar iets anders."
Maar in het verleden gebeurde dat ook wel eens andersom, zegt Gert. "Het woord 'flikker' is een scheldwoord uit de 19de eeuw. Dat zijn homo's zelf maar gaan gebruiken als een soort geuzennaam."
Nieuwe norm
Woorden als 'homo', 'flikker' en 'gay' worden niet alleen door de jongeren zelf in een negatieve context gebruikt. "Docenten doen het net zo goed. Dat vind ik heel zorgelijk", vertelt voorlichter Remco. "Als ik ze daarop aanspreek, zeggen ze dat ze het niet slecht bedoelen. Maar het heeft wel impact, en daar zijn ze zich niet van bewust."