Italiaanse schelpenvissers verwachten niets van referendum
De Italianen gaan zondag naar de stembus voor een referendum. Officieel spreken ze zich uit over een grondwetswijziging. Maar nadat premier Renzi zijn politieke lot aan de uitslag had verbonden, hopen zijn tegenstanders op zijn vertrek.
Er is veel onvrede in het land over het uitblijven van economisch herstel sinds Renzi (41) in februari 2014 aantrad. De premier begon als een jonge, bevlogen politicus die zijn land uit het dal zou trekken na een reeks hervormingen. Maar nu economische groei uitblijft wantrouwt een deel van de kiezers hem.
“Ook met dit referendum zal Italië niet veranderen. Dat denk ik echt, er verandert niets”, zegt schelpenvisser Fabrizio Mantovani. Hij trekt er iedere dag op uit om de vongole, schelpen, te vangen voor de traditionele Italiaanse pasta. Met het geld dat hij er mee verdient komt zijn gezin amper rond. De plannen van Renzi helpen daar niets aan.
De onvrede over Renzi klinkt overal in zijn vissersdorp Goro, aan de Adriatische kust. “Ik heb geen vertrouwen in die man. Hij heeft zoveel dingen toegezegd. Net als al die anderen die ook hun beloftes niet nakwamen. Helaas, en vooral tegenover jongeren”, bromt een collega van Mantovani die in de haven de schelpen van de boten haalt.
Goro kwam een maand geleden in het nieuws toen de vissers de toegangswegen afgrendelden. Dat gebeurde na berichten dat in het plaatsje migranten zouden worden opgevangen. Na het protest besloot het regiobestuur de groep van twaalf vrouwen en acht kinderen naar andere plaatsen te brengen.
Mantovani wil het er niet over hebben. “Dat is nu eenmaal gebeurd”, zegt hij. “Je kunt nu eenmaal niet zonder overleg groepen migranten naar kleine gemeenschappen sturen.” Maar volgens lokale bestuurders was het tumult te wijten aan het oprukkend populisme in Italië, dat nu ook het referendum in zijn greep houdt.
Over de toekomst van zijn eigen kinderen is Mantovani somber. “Buiten de visserij is het slecht, er is gewoon geen werk. Nergens in Italië vind je een baan. Je zult weg moeten, ver weg van dit land.” Zijn keus voor het referendum heeft hij al gemaakt. Het wordt een 'nee'. Want eerst moet Renzi naar huis worden gestuurd.