'Duitse geheime dienst steekt 150 miljoen in kraken chat-apps'
De Duitse geheime dienst BND wil gaan proberen om de versleuteling van chat-apps zoals WhatsApp te kraken, meldt het politieke blog Netzpolitik op basis van documenten. Hiervoor trekt de dienst de komende jaren 150 miljoen euro uit.
Sinds de onthullingen van Edward Snowden in 2013 is het versleutelen van informatie steeds belangrijker geworden. WhatsApp is het bekendste voorbeeld van een dienst die berichten via end-to-end-encryptie versleutelt. Dat betekent dat niemand kan meekijken, ook het bedrijf zelf niet.
Dat geeft gewone gebruikers een prettig gevoel, maar ook criminelen en terroristen. Inlichtingendiensten zijn daar minder gelukkig mee en zouden het liefst zien dat de versleuteling wordt afgezwakt. WhatsApp wordt wereldwijd door meer dan een miljard mensen gebruikt.
Strategie
Hoe de Duitse geheime dienst chat-apps zoals WhatsApp maar ook Facebook Messenger en iMessage gaat kraken, is niet duidelijk. Waarschijnlijk zullen er intern technici naar gaan kijken. Het kan ook zijn dat spionnen van de BND bij bedrijven als WhatsApp informatie over de versleuteling proberen te stelen.
Daarnaast kan een deel van het geld worden gebruikt om zogenoemde zero days te kopen. Dit zijn lekken in software die nog niet door de desbetreffende maker zijn opgelost en daardoor kunnen worden misbruikt om de software te hacken.
Er zijn gespecialiseerde bedrijven die hier continu naar zoeken en voor veel geld de informatie verkopen aan bijvoorbeeld een overheid. Naar verluidt is dat de manier geweest waarop de FBI de iPhone 5c van Syed Farook kon kraken, die vorig jaar in San Bernardino 14 mensen doodschoot.
De BND wil niet reageren op de onthullingen. De Duitse hackersconferentie CCC, die volgende maand weer wordt gehouden, noemt de strategie excessief en niet te rechtvaardigen. De socialistische partij Die Linke heeft ook kritisch gereageerd.