Het is 29 november, dus zet je een pannekoek op je kop
Het feest is niet bij iedereen bekend, maar vandaag is het Sint Pannekoek. En dat betekent: pannekoeken bakken en op je hoofd leggen. Het sluipt er bij steeds meer mensen in, wat onder meer blijkt uit de foto's die op social media verschijnen.
Het feest komt uit de koker van Jan Kruis, de striptekenaar van Jan, Jans en de kinderen. In het verhaal bedenkt opa de dag als grapje, als zijn kleindochter liever pannekoeken wil eten dan boontjes. En bij eten blijft het niet. Bij de traditie hoort ook dat de deelnemers een pannekoek op hun hoofd leggen en elkaar een vrolijk en gezegend Sint Pannekoek toewensen.
"Het is een stripje dat ik dertig jaar geleden maakte, omdat ik elke week een stripje moest maken voor de Libelle", zei de tekenaar gisteren in Met het Oog op Morgen. "Ik heb me natuurlijk nooit gerealiseerd dat dat dertig jaar later nog steeds zo'n impact zou hebben."
Toen een paar jaar geleden bleek dat steeds meer mensen Sint Pannekoek gingen vieren, vond Kruis dat de legende maar eens op schrift moest komen. Gisteravond las Kruis de legende voor:
Inmiddels is er zelfs een heus Nationaal Comité Sint Pannekoek opgericht, waarvan Jan Kruis de beschermheer is.
Sint Pannekoek was al een tijdje traditie bij studentenverenigingen en kerken, maar de afgelopen jaren vieren steeds meer mensen het feest ook thuis. En op scholen, zoals De Petteflet in Groningen, waar het NOS Jeugdjournaal een kijkje nam.