Aangepast

Delftse studenten kopen een huis in Detroit van één maand stufi

Je kunt na je bachelor beginnen aan je master. Of je koopt een huis in Detroit voor 1000 dollar om 'm op te knappen en duurzaam te maken. Bouwkunde-studenten Bob Hendrikx, Dominik Lukkes en Ronen Dan van de TU Delft deden dat laatste. "We misten de praktijkervaring", zegt Bob.

Ze misten niet alleen de praktijkervaring, ze waren ook gefrustreerd over hoe duur het is om je huis te verduurzamen. Ze willen bewijzen dat dat anders kan en startten The Motown Movement. Het huis van 1000 dollar maken ze duurzaam, zonder dat dat duur wordt.

A lovely city

"Voor je studie zit je urenlang achter de laptop, lijntjes te tekenen. Maar wat betekent zo'n lijntje nou?" Bob (22), Dominik (23) en Ronen (22) zijn net terug uit Detroit. Het begon allemaal met een vakantie, een zoektocht naar steden die uit een dal kwamen, of daar nog middenin zaten.

Maar, waarom Detroit? "Detroit maakte de meeste indruk op ons. Er is veel leegstand in de stad, er staan 40.000 leegstaande huizen." Na de crisis in de auto-industrie en de rassenrellen in de jaren zestig hebben de inwoners de stad massaal verlaten. Daarom kun je er voor een prikkie een huis kopen en zijn er veel creatieve en duurzame initiatieven.

Het huis.

Lege flessen, naalden en een kogel

"We hebben de tuin aangepakt en de rommel uit huis gehaald. Je moet bedenken dat zo'n huis al jaren verlaten is. Er hebben alleen wat junks en daklozen in gewoond." Zo troffen ze alcoholflessen, naalden en zelfs een kogel aan.

Het hele huis was ook al gestript voordat ze aankwamen. "Mensen stelen elk stukje metaal dat een paar cent kan opbrengen. Op sommige plekken in de straat zijn zelfs gevels eruit gesloopt. Zelfs bakstenen worden gestolen."

Ook zijn alle ramen kapot, de vloer is beschadigd en zit er asbest in de kelder. En de tuin moet verbouwd worden om zelf groente en fruit te kunnen verbouwen.

"We zitten in totaal op 80.000 euro aan donaties waarvan 60.000 euro aan zonnepanelen, isolatiemateriaal en andere spullen." Ze hebben zo'n 230.000 euro nodig voor 1 april 2017. Want dan willen ze beginnen met verbouwen. Om meer geld te krijgen gaan ze crowdfunden en fondsen aanschrijven. Eind juni moet het klaar zijn.

Voor dat geld wordt er in de kelder een klein kenniscentrum ingericht met boeken, computers en internet. "Dingen die lang niet iedereen heeft in Detroit." Op de begane grond komen non-profitorganisaties die workshops gaan geven over duurzaam bouwen, energy efficiency, gezond eten en een gezonde levensstijl. "Echt dingen die mensen zelf kunnen doen."

Zo moet het er volgend jaar uitzien.

Op de bovenste verdieping komt iemand te wonen die uit huis gezet is. "Er zijn hier bijvoorbeeld veel alleenstaande moeders met kinderen zonder huis. Zij mogen hier wonen om gebruik te maken van de faciliteiten. Zij moeten het bewijs worden dat ons project werkt."

Werd niet opengedaan

Maar zitten de mensen uit Detroit, die het vaak al niet breed hebben, wel te wachten op drie Hollandse studenten die iedereen duurzaam willen laten wonen? "Toen we de buurt in gingen om kennis te maken en te flyeren, deed bijna niemand open. 97 procent van deze wijk is Afro-Amerikaans. Ze vertrouwden drie witte jongens over het algemeen niet. Pas toen iemand uit de buurt met ons meeging, deden mensen open."

Eenmaal in gesprek met mensen snapten de meesten niet zoveel van hun plannen. "Windmills? Solar panels?", waren de reacties. "Pas toen we zeiden dat we hun maandlasten naar beneden wilden krijgen, werden ze enthousiast. Daar hebben de mensen wel behoefte aan."

Het is dus even afwachten of het allemaal lukt. "Ook als we niet al het geld krijgen, gaan we door, maar dan met een ander plan." En ze willen volgend jaar september misschien toch wel starten met de master. "Maar dan parttime, om de rest van onze tijd in het project te steken."

Het plan is om meer huizen op deze manier te verbouwen, elke keer weer met een andere groep studenten.

Deel artikel: