Manifestatie in Alblasserdam
NOS NieuwsAangepast

Metaalwerkers bang dat 'Polen onze banen inpikken'

Metaalwerkers in de maritieme industrie zijn ongerust. Ze vrezen voor hun banen nu er steeds meer flexwerkers uit het buitenland worden ingehuurd.

Door de malaise in de sector zijn er in de regio Drechtsteden alleen al de afgelopen maand duizend banen verdwenen en daarmee lijkt het bloedbad in de sector nog niet voorbij.

Een paar honderd werknemers kwamen daarom naar een manifestatie in Alblasserdam om hun ongerustheid te tonen.

Metaalwerkers bang dat 'Polen onze banen inpikken'

"Je ziet het al op het parkeerterrein aan de kentekenplaten", zegt een van hen. "Vooral buitenlandse kentekens van mensen die in de toekomst onze banen gaan innemen."

"Zij komen werken voor 7 euro per uur netto. Daar kunnen wij niet voor komen", zegt een ander. "Ik geef ze groot gelijk", zegt een derde spreker. "Ze komen hier ook om te eten, toch? Iedereen moet eten. We kunnen niet alleen de schuld geven aan deze mensen."

Beschermen

Volgens deze metaalarbeider maken de werkgevers graag gebruik van deze buitenlandse flexwerkers omdat ze geen gezin hebben. "Wij willen na ons werk naar huis, naar ons gezin. Zij vinden het geen probleem om maandenlang 12 of 13 uur per dag te draaien. Overwerk, daar zeggen ze geen nee tegen. Wij zeggen: nee, we doen het niet. Het is dus veel makkelijker om met uitzendkrachten te werken."

Een oplossing voor dit probleem hebben ze niet. Eigenlijk verwijzen ze allemaal naar de overheid. "De regering moet ingrijpen" en "de overheid moet ons beschermen", wordt er gezegd. Ook de vakbonden FNV en CNV willen dat werkgevers en politici ervoor zorgen dat oneerlijke concurrentie op lonen met buitenlandse uitzendkrachten wordt aangepakt.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is daar ook al langer mee bezig. Ook hij wil de oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt aanpakken, zegt hij. "We willen geen goedkope arbeidskrachten die alleen hier naartoe gehaald worden om de lonen te drukken. Dat zal Europa moeten veranderen."

Geen oplossing

Volgens de werkgeversorganisatie in de staal doen de bedrijven niets verkeerd. "Alles gebeurt binnen het wettelijk kader", zegt een woordvoerder van FME. "Maar wij delen de zorgen van de werknemers als het gaat over de werkgelegenheid. Het probleem is vooral dat er momenteel simpelweg te weinig werk is. Verder is het begrijpelijk dat bedrijven ook werken met flexibele krachten, ze zitten in een markt die op en neer gaat. Dan wil je ook met je personeel deels flexibel zijn".

Een oplossing lijkt er dus niet direct te zijn. Had deze manifestatie dan wel zin? "Zo kunnen we in ieder geval laten horen dat we het er niet mee eens zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl