Spelende kinderen in een dorp ten zuiden van Mosul. Op de achtergrond rook van een olieveld dat door IS-strijders in brand is gestoken.
NOS NieuwsAangepast

Meer dan 68.000 ontheemden door strijd om Mosul

Het aantal Irakezen dat op de vlucht is voor de strijd in Mosul is opgelopen tot meer dan 68.000, meldt de VN. Alleen de afgelopen vier dagen al gaat het om 8300 mensen. Het Iraakse leger en Koerdische milities proberen de Noord-Iraakse stad te heroveren op Islamitische Staat. Het offensief begon op 17 oktober.

De meeste ontheemden, ruim 59.000 komen uit de regio rond Mosul, niet uit de stad zelf. In Mosul zelf verblijven naar schatting nog een miljoen mensen. Voordat IS de stad twee jaar geleden innam, woonden er twee miljoen mensen.

Oliebranden

Volgens de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken wordt de herovering van Mosul vertraagd doordat IS-strijders inwoners gebruiken als menselijk schild. Het Iraakse leger moet daardoor zeer behoedzaam opereren. Volgens hem zijn bij de strijd tot nu toe 1700 IS-strijders omgekomen en zijn er 120 gevangen genomen.

De afgelopen dagen is er succes geboekt bij het uitdoven van de oliebranden bij Mosul. Zich terugtrekkende IS-strijders hadden 17 oliebronnen in de regio in brand gestoken, waardoor er een giftige zwarte rook hangt. Ook die rook heeft mensen op de vlucht gedreven. De meeste branden zijn nu gedoofd. De branden die het dichtst bij menselijke bewoning liggen, zijn het eerst aangepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl