Een Russische bommenwerper boven Syrië
NOS Nieuws

'Russische tankers via EU-wateren naar Syrië'

Russische tankers hebben kerosine naar Syrië gesmokkeld via EU-wateren, meldt het Britse persbureau Reuters. Zeker twee schepen uit Rusland hebben via Cyprus Syrië bereikt om brandstof af te leveren voor Russische en Syrische vliegtuigen die bombardementen uitvoeren in Syrië. Dat is in strijd met de Europese regels.

Reuters baseert zich op een bron bij Europese inlichtingendiensten. Die zegt dat de Russische schepen havens in Cyprus en Griekenland hebben aangedaan voordat ze kerosine afleverden in Syrië. Die brandstof is van groot belang bij de oorlogsvoering in Syrië, zegt de bron.

Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde tegenover Reuters niet reageren. De Cypriotische regering zegt dat er geen toestemming is gegeven voor het aanleggen van Russische tankers met kerosine voor Syrië. Cyprus wil weten wat waar is van het bericht.

NAVO

De EU stelde twee jaar geleden een verbod in op het transporteren van kerosine naar Syrië binnen Europees grondgebied en dan maakt het niet uit of die brandstof uit de EU of van daarbuiten.

In oktober vroeg Rusland Spanje toestemming een aantal marineschepen op weg naar Syrië te laten bijtanken in Ceuta, een Spaanse enclave aan de Marokkaanse kust. Na kritiek van onder meer de NAVO trok Rusland dat verzoek in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl