Twee miljoen voor meer uitleg over vaccinaties
Het RIVM neemt maatregelen om ongeruste ouders beter voor te lichten over vaccinaties. Zo gaat het rijksinstituut verpleegkundigen en artsen bijscholen en wordt er twee miljoen euro uitgetrokken voor langere gesprekken met ouders.
Het RIVM constateert dat er steeds meer ouders zijn die vragen stellen over de vaccinaties om te kunnen bepalen of ze hun kind wel of niet laten inenten en dus laten meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Ruim negen op de tien kinderen krijgen alle vaccinaties die binnen dat programma vallen.
De vragen die bij ouders leven komen door drie ontwikkelingen, zegt programmamanager van het rijksvaccinatieprogramma Hans van Vliet. "De ziekten waartegen we vaccineren raken steeds verder buiten beeld, er komen steeds meer vaccinaties en op internet staat allerlei achterhaalde informatie, waardoor er naast goede informatie veel non-informatie is."
Vaccinaties zijn effectief. Waar vroeger veel mensen doodgingen aan infectieziekten, zijn kinderen daar nu tegen beschermd door het landelijke vaccinatieprogramma. "Sinds de invoering van het vaccinatieprogramma zijn er 9000 doden voorkomen", zegt Van Vliet. "Maar het effect is nog veel groter dan alleen het aantal doden, zoals blijvende schade, ziekenhuisopnames en andere ellende."
Toch daalt de deelname van baby's wel iets, schrijft het RIVM in een recent rapport: De deelname van pasgeborenen is voor het tweede achtereenvolgende jaar met ongeveer 0,5 procent gedaald. Ook is het aantal vaccinaties onder bepaalde groepen laag, zoals onder leden van sommige gereformeerde kerken en bij vrije scholen.
Maar volgens het RIVM zijn er meer mensen huiverig voor vaccins. "In alle lagen van de bevolking zijn mensen mondiger geworden en nemen ze minder snel zomaar iets aan van instanties of dokters. We moeten er dus meer werk van maken om het gesprek aan te gaan met bezorgde ouders en hun vragen goed te beantwoorden", zegt Van Vliet.
Kinderopvang
Er is al langer discussie over vaccinaties. Zo wil de kinderopvangorganisatie Boink weten of kinderen die niet ingeënt zijn, geweigerd mogen worden door crèches. Volgens de belangenorganisatie kiezen steeds meer ouders, vooral in de grote steden, ervoor om hun kind niet te laten vaccineren.
De discussie over het weigeren van niet-ingeënte kinderen in de opvang ontstond twee jaar geleden. Toen werd een baby in Den Haag van acht maanden ernstig ziek door de complicaties van een besmetting met mazelen. De baby liep de ziekte op in de kinderopvang en zou zijn besmet door een kind dat bewust niet was gevaccineerd.