NOS NieuwsAangepast

Europa inreizen? Eerst weten wie je bent

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

Europa wil van iedereen die zonder visum de Schengenzone inreist weten wie hij is en wat hij doet. Daarom moet iedereen met een niet-Europees paspoort in de toekomst een vragenlijst invullen, voordat hij Europa binnenkomt. Die registratie kost 5 euro. Dat plan presenteert de Europese Commissie vanmiddag.

De registratie-procedure lijkt op het Amerikaanse systeem ESTA. Europeanen die naar Amerika willen reizen hoeven daarvoor geen visum aan te vragen, maar ze moeten vooraf wel ‘hun ESTA’ krijgen. Daarvoor moeten ze vragen beantwoorden over hun werk, gezondheid en reisdoel.

Strafblad

Europa wil nu een soortgelijk systeem. Inwoners van tientallen landen, van de Verenigde Staten tot Australië en van Argentinië tot Maleisië, kunnen op dit moment in principe zonder visum Europa inreizen. Europa heeft wel het recht individuen alsnog tegen te houden, als ze niet worden vertrouwd.

In 2014 werden bijna 300.000 mensen die visumvrij in Europa mogen reizen, aan de grens geweigerd. Reden kan zijn dat de reiziger een strafblad heeft, of ooit al eens langer dan toegestaan zonder visum door Europa heeft gereisd. In het nieuwe systeem krijgen die mensen eerder duidelijkheid. Ze worden niet pas bij de grens tegengehouden, maar krijgen online al te horen dat ze niet welkom zijn.

Kritiek

Maar het gaat de EU niet alleen om gemak voor de reiziger. Europa moet met het nieuwe systeem veiliger worden. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers: "Europa is een open continent. Steeds meer mensen kunnen hier visumvrij naar toe reizen. Wij willen graag de controle houden over wie er allemaal binnenkomt om mensen die we niet binnen willen hebben, terroristen bijvoorbeeld, buiten de deur te houden."

Nog voor het systeem gepresenteerd is, is er ook al forse kritiek. Visumvrij reizen wordt een wassen neus, als het nieuwe systeem wordt ingevoerd, zegt Sophie in 't Veld: "Je vraagt je af wat nog het verschil is tussen een visum en dit systeem. Je moet in beide gevallen betalen en je moet in beide gevallen al je gegevens afgeven. Wat is dan het verschil?" Judith Sargentini van GroenLinks: "Als het bedoeld is om terroristen eruit te pikken, dan is het zinloos. Die gebruiken geen legale grensovergangen. Daar komen ze niet overheen."

Weerstand

Toch lijkt de kans groot dat het plan door de landen en het Europees Parlement wordt geaccepteerd. Er is in veel landen grote weerstand tegen regels uit Brussel, maar die weerstand is er veel minder bij het veiligheidsbeleid. Veel politici zien op dat gebied juist een grotere rol voor Europa weggelegd.

Het nieuwe systeem zal weinig invloed hebben op vluchtelingen die naar Europa reizen. Die komen zelden uit een land waarvoor de visumplicht is opgeheven en vallen dus niet onder het nieuwe registratiesysteem. Bovendien komen ze vaak niet via een reguliere grensovergang Europa in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl