Nederlandse economie een van de koplopers in Europa
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal verder gegroeid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de groei uit op 0,7 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In het eerste en tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie ook al met bijna 0,7 procent.
Daarmee is Nederland een van de snelste groeiers in Europa, samen met onder meer Portugal en Spanje. In België, Duitsland en Frankrijk groeide de economie met 0,2 procent, in het Verenigd Koninkrijk met 0,5 procent.
Op jaarbasis, dus ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar, bedroeg de groei 2,4 procent.
Consumenten gaven meer geld uit, maar ook de export en de investeringen van bedrijven namen toe. Bedrijven investeerden vooral in vrachtwagens, opleggers en vliegtuigen.
Consumenten gaven meer uit in de horeca, aan recreatie en dagtrips, en aan zorg. Ook kochten ze meer (grote) elektronica en huishoudelijke apparaten, zoals TV's, laptops en smartphones.
Werkgelegenheid
In het derde kwartaal kwamen er 26.000 banen bij. Dat betekent dat het aantal banen sinds begin 2014 tot nu met 250.000 is toegenomen. Gemiddeld waren er in het achterliggende kwartaal 10 miljoen banen in Nederland. Dat is meer dan voor het begin van de crisis in 2008.
Ook daalde de werkloosheid en steeg het aantal vacatures. In het derde kwartaal van 2016 gingen 37.000 werklozen weer aan de slag. Dat is de grootste werkloosheidsdaling in tien jaar.
Zelfstandigen
Het aantal zelfstandigen neemt al een paar kwartalen op rij af. In het derde kwartaal daalde het aantal zzp'ers met 35.000. Vooral in de zorg en de zakelijke dienstverlening zijn minder zelfstandigen actief.
Het CBS ziet geen verband met de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA), die de VAR-verklaring voor zelfstandig ondernemers vervangt. Die wet zal per 1 mei 2017 gehandhaafd gaan worden.