Vlaamse Sint klaar met Zwarte Piet
België doet Zwarte Piet in de ban. Met een Pietenpact hebben een aantal tv-zenders, speelgoedwinkels en onderwijsorganisaties afgesproken voortaan Sinterklaas te gaan vieren "zonder raciale stereotyperingen".
De ondertekenaars beloven geen zwarte of bruin geschminkte pieten meer in te zetten. "Voor de rest is de invulling van het feest vrij: de Sint kiest lekker zelf of hij zonder of met pieten - roetveegpieten, regenboogpieten, ongeschminkte pieten - jong en oud komt verblijden", staat in het pact.
Onder meer de zenders Ketnet en VTMKZOOM, productiemaatschappij Studio 100 en speelgoedketen Dreamland hebben het pact ondertekend. Ook Bart Peeters en Hugo Matthysen, die de klassieke Sint-reeks Dag Sinterklaas maakten, steunen het initiatief.
Minder heftig
De initiatiefnemer van het akkoord, de culturele organisatie deBuren, is van plan een online platform te beginnen waarop ondertekenaars ideeën kunnen uitwisselen. De organisatie pleit voor "een Sinterklaasfeest waarin respect voor traditie en inclusiviteit centraal staan".
Ook in België wordt al enige jaren gesproken over een nieuw uiterlijk voor de knecht van Sinterklaas. De discussie verliep daar echter aanmerkelijk rustiger dan in Nederland.
Regenboogpieten
In ons land verschenen vanavond Regenboogpieten in de derde aflevering van het Sinterklaasjournaal van de NTR. Ze waren allemaal fel gekleurd; een had zelfs een blauwe baard. In de eerste uitzending, woensdag, waren alleen een Zwarte en een Witte Piet te zien. Tot die dag hield de omroep geheim hoe dit jaar zou worden omgegaan met de kritiek van actievoerders op Zwarte Piet.
Tien jaar geleden verschenen in de NTR-Sinterklaasreeks voor het eerst Regenboogpieten. Twee jaar geleden gebeurde dat ook al en in de laatste aflevering verscheen zelfs een zwarte Sinterklaas. De NTR zegt niet vast te houden aan vaste lijnen en wil dat de uitzendingen vol verrassingen blijven.
"Doe normaal"
De intocht van Sinterklaas wordt dit jaar onder strenge veiligheidsmaatregelen gevierd in Maassluis. Agenten kunnen onruststokers uit het centrum verwijderen of arresteren. Ook kunnen mensen preventief worden gefouilleerd. Elke bezoeker op het feestterrein wordt vooraf gecontroleerd.
Een actiegroep (Kick Out Zwarte Piet) heeft aangekondigd tijdens de intocht te protesteren, ook als daarvoor geen toestemming wordt gegeven. Premier Rutte heeft op zijn wekelijkse persconferentie een oproep gedaan om bij de intocht "een beetje normaal" te doen.