'Staalarbeiders voelden zich gehoord door Trump'
Albert Bos
politiek verslaggever
Albert Bos
politiek verslaggever
Warren, Ohio: midden in een gebied dat ooit zijn dollars verdiende met staal. Inmiddels zijn de fabrieksgebouwen karkassen en wordt de hele strook waar deze gebouwen staan de rustbelt van Amerika genoemd: staal heeft plaatsgemaakt voor roest.
Clinton dacht dat ze kon rekenen op rustbelt-staten als Wisconsin, Pennsylvania en Michigan. Ja. het zijn swingstates, maar sinds de jaren 90 hadden ze al niet meer voor een Republikein gekozen. Dit was haar 'blue firewall'. De plekken waar vroeger de staalfabrieken en de autofabrieken stonden. Waar iedereen lid was van de vakbond en op Democraten stemde. Mensen verklaarden Trump voor gek dat hij hierop inzette.
Maar kiezers hier voelden zich gehoord door de Republikein. "Amerika zit diep in de problemen", betoogt Dan Moore. Hij stemde twee keer op Obama, maar koos nu voor Trump. "De middenklasse verdwijnt en dat is de motor van de Amerikaanse economie. En de Amerikaanse economie is bepalend voor de wereld."
Teleurgesteld
Moore is al meer dan 20 jaar staalarbeider. Zijn vader werkte ook in de staalfabriek. Maar de ene na de andere fabriek vertrok uit het gebied. In de buurt staan er nog een paar op de nominatie om gesloopt te worden.
Moore is teleurgesteld in de economische beloftes van Obama. "Daar heeft Obama het laten liggen. Hij heeft niet doorgepakt. Ik dacht dat hij veel meer werk zou maken van het creëren van banen."
"Zo denken ook andere vakbondsleden", stelt Moore. "Ze zien Amerika de verkeerde kant op gaan. Donald Trump begrijpt die boodschap en probeert de schade te herstellen."
Trump zit nog niet eens in het Witte Huis. Geef hem een kans.
Moore raakt geëmotioneerd als hij het over zijn keuze heeft. "Mensen voelen zich hier niet gehoord. En het voelde alsof Trump tegen ons zei: 'Ik begrijp jullie'." Veel teleurgestelde Democraten in het gebied gingen voor Trump.
Met tranen in zijn ogen kijkt Moore naar de demonstraties die hij op tv voorbij ziet komen. Soms worden er zelfs Amerikaanse vlaggen verbrand. "Ik word hier emotioneel van", stamelt hij. Hij houdt zijn handen stevig vast aan het roestige hekwerk.
"Ik heb niet alle antwoorden en oplossingen. Maar ik hoop dat we als Amerikanen samen kunnen komen. We zijn tot op het bot verdeeld. Laten we een manier vinden om met elkaar samen te werken. Trump zit nog niet eens in het Witte Huis. Geef hem een kans."