Board of Elections van New York
NOS NieuwsAangepast

'Het wordt kiezers in de VS moeilijker gemaakt dan nodig'

Bij de Board of Elections van New York komen constant telefoontjes binnen. De organisatie is verantwoordelijk voor het goede verloop van de verkiezingen in de staat. Bellers vragen waar ze moeten stemmen en of ze eigenlijk wel geregistreerd staan.

Meestal is dat zo, en volgt er een stembureau en de naam van het kiesdistrict waar de stem uitgebracht moet worden. Maar soms is het niet goed gegaan en dan moet de telefoniste mensen teleurstellen. “Helaas, u staat niet geregistreerd.” Verbazing aan de andere kant van de lijn.

De telefoniste vraagt waar hij zich geregistreerd had - ze controleert het nog een keer, maar blijft erbij: “Het spijt me, maar u bent niet geregistreerd en ik kan nu niks meer voor u doen.” Dan hangt ze op - en pakt direct het volgende telefoontje: “This is the Board of Elections… how may I help you?”

Probleem van registratie

Dat registeren om te mogen stemmen is een van de grote problemen in de Amerikaanse kieswet, vindt Rob Kornblum van NYPIRG. Zijn organisatie probeert het democratische proces te verbeteren - en da’s nog best veel werk. “Op zich is het allemaal wel democratisch”, zegt ie op zijn kantoor in de kelder van de New York Public Library. “Maar het wordt kiezers wel moeilijker gemaakt dan nodig.”

Extra drempels

Als voorbeeld geeft Kornblum dat registreren. Dat is onnodig ingewikkeld vindt hij: “Wie zich in New York online wilde aanmelden als kiezer, kon dat alleen doen met een rijbewijs als identificatie.” Vreemd, want in de kieswet staat inderdaad dat identificatie nodig is, maar wordt nergens gezegd dat dat een rijbewijs moet zijn. “En juist in deze stad heeft bijna de helft van de mensen geen rijbewijs. Da’s dus een drempel.”

Ook mogen mensen in New York alléén vandaag stemmen - early voting kan niet in deze staat. Kornblum: “Inderdaad, dat is nog zo’n drempel.” Volgens Kornblum willen mensen echt wel stemmen. “Als ze eenmaal geregistreerd staan, meldt bijna 90 procent van de New Yorkers zich ook daadwerkelijk bij een stembureau.

Zijn organisatie heeft zich de afgelopen maanden dus gericht op het registreren van kiezers. “Wij vinden eigenlijk dat je automatisch geregistreerd moet worden, als je in New York woont en 18 jaar wordt.”

De stemmachines zijn niet gelinkt aan het internet, dus hacken kan sowieso niet. Fraude bij het tellen kan ook niet.

Rob Kornblum van NYPIRG

Maar het gaat niet automatisch en er zijn een aantal fikse hobbels. Dus ligt de opkomst in New York meestal rond de 50 procent, één van de laagste opkomstcijfers in heel Amerika.

Corruptie?

De beste democratie ter wereld? “Misschien niet”, geeft Kornblum toe. “Maar corrupt, zoals Trump beweert, is er zeker ook niet. In elk stembureau staan mensen uit de gemeenschap, je buren, de leerkrachten van je kinderen.” Volgens hem is er is echt geen groot complot vanuit Washington.

Ook bij het tellen van de stemmen zal het niet misgaan, denkt hij: “De stemmachines zijn niet gelinkt aan het internet, dus hacken kan sowieso niet. En fraude bij het tellen kan ook niet, want de stemmachines geven precies aan hoe er gestemd is en dat is allemaal te controleren.”

Rob Kornblum heeft er dus vertrouwen in. Maar hij is ook voorbereid, mocht het toch mis gaan: “Mensen kunnen incidenten op stembureaus melden bij ons. En we hebben een hotline voor mensen die op het laatste moment nog ergens tegenaan lopen.”

Trump vs Clinton bij de NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl