NOS NieuwsAangepast

Stuk over groepsverkrachting in Rolling Stone was smaad

Het Amerikaanse magazine Rolling Stone is volgens een Amerikaanse jury schuldig aan smaad. Het blad publiceerde vorig jaar een artikel over een groepsverkrachting, maar trok dat later weer in. Ook de journalist en de uitgever zijn schuldig bevonden, melden Amerikaanse media.

Bestuurslid Nicole Eramo van de Universiteit van Virginia had het blad aangeklaagd. Zij vindt dat het artikel haar, toen nog als decaan, neerzette als iemand die harteloos en onverschillig reageerde op een vrouw die het slachtoffer zou zijn geweest van een groepsverkrachting. Die verkrachting zou zijn gebeurd in een huis van een studentenvereniging.

Het verhaal in Rolling Stone leidde vorig jaar tot veel ophef. De politie kon echter geen bewijs vinden voor de groepsverkrachting. Eramo wil een schadevergoeding van zo'n zeven miljoen euro. Dat ze smartegeld krijgt staat vast, een beslissing over de hoogte van het bedrag wordt later genomen.

Journalistieke blunder

Hoogleraar Steve Coll van de Columbia School of Journalism zei vorig jaar al dat het verhaal een journalistieke blunder was die voorkomen had kunnen worden. Het onderzoek naar de feiten deugde niet, de eindredactie was niet juist en ook de hoofdredactie had volgens hem gefaald. Ook had de journalist geen wederhoor gepleegd bij de zeven vermeende verkrachters.

Een woordvoerder van Rolling Stone heeft excuses aangeboden, maar het blad is nog niet uit de problemen. De studentenvereniging die Rolling Stone in het artikel noemde, eist 22 miljoen euro schadevergoeding. De rechtszaak daarover moet nog beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl