Bijenpolitie speurt wietkwekerijen op
Bijen gaan in de toekomst voor de politie Brabant hennepkwekerijen opsporen. Een eerste test met deze 'speurdieren' is goed verlopen. "We denken er zelfs al aan om ze in te zetten voor het opsporen van de productie van synthetische drugs," zegt woordvoerster Marloes van Nistelrooij van de Taskforce Zeeland-Brabant.
De bijen zitten met z'n zessen in een cassette; daarvan zitten er weer zes in een soort kruimeldief. Als de diertjes wiet ruiken, maken ze met hun tongetje likbewegingen. Daarmee onderbreken ze een infraroodstraal, waardoor er op een schermpje een vakje rood kleurt.
Sloompies
De insecten zijn getraind door studenten van de Wageningen Universiteit, meldt Omroep Brabant. Honingbijen zijn gek op suiker en daar werd op in gespeeld. Ze kregen een wattenstaafje dat in suikerwater was gedoopt. Als de bijen daaraan likten, kwam er ook hennepgeur vrij.
Zo leerden ze die lucht met lekkere suiker associëren; op den duur werkte de link ook omgekeerd: eerst hennep ruiken, dan likken. Tijdens de test in een straat waar de agenten een wietkwekerij vermoedden, sloegen overigens niet alle 36 bijen aan. "Sommige zijn nu eenmaal wat slomer."
Explosieven
Het apparaat waarin de geconditioneerde bijen werden geplaatst, komt uit Engeland. Daar wordt het gebruikt om explosieven op te sporen. Het apparaat zuigt de lucht uit de omgeving op. De bijen kunnen tot op enkele honderden meters verderop hennep detecteren.
De Taskforce gaat verder met de 'kruimeldief.' Van Nistelrooij: "Het is een goed middel om de criminele industrie te verstoren. Als je met een speurhond werkt, is er maar één dier dat op één geur geprogrammeerd is. Dit biedt veel mogelijkheden: misschien kunnen we wel een combinatie van 'ruikbijen' maken: een cassette voor hennepruikers, eentje voor xtc enzovoort."