Afkoppelen van riool kan duizenden euro's kosten
"De gedachte dat we samen regenwater moeten opvangen vind ik helemaal niet verkeerd, hoor", zegt Evert Lammers uit Laren. "Maar ik ben straks wel 3000 euro armer." Lammers en zijn buurtgenoten in de wijk Westerheide zijn niet bepaald blij dat zij als eerste inwoners van de Noord-Hollandse gemeente binnen een jaar hun regenpijp af moeten koppelen van de riolering. Dat voorkomt overbelasting van het riool tijdens de steeds vaker voorkomende hoosbuien.
Door de toegenomen wateroverlast is het erg belangrijk dat burgers zelf regenwater opvangen, zo concludeerde kenniscentrum Rioned vandaag in een onderzoek. Dat kan bijvoorbeeld via een hemelwaterverordening, zoals die van kracht is in Laren en 30 andere gemeenten. Daarin staat dat bewoners hun regenpijp af moeten koppelen van de riolering. Laten bewoners dat na, dan kan dit in het uiterste geval tot een boete van 4000 euro leiden.
Stoepranden
Hoewel de gemeente liever geen boetes uitdeelt, is volgens wethouder Stam de maatregel hard nodig. "Op 28 juli 2014 kregen we in Laren een ongelooflijke hoosbui over ons heen. In iets meer dan een uur viel er 58 mm regen. Honderden winkels, woningen en andere gebouwen stonden onder water. De schade bedroeg enkele miljoenen. Dat hebben we ons enorm aangetrokken."
Om zulke overlast in de toekomst te voorkomen, heeft de gemeente 1,4 miljoen euro uitgetrokken voor allerlei maatregelen: infiltratiekratten onder de parkeerplaats naast het Singer Museum, waterdoorlatende wegen, stoepranden in de straten. Maar dat is niet genoeg, zegt Stam. "De oorzaak dat het riool overstroomt tijdens zo'n hoosbui, ligt grotendeels aan het feit dat de regenpijpen nog zijn aangesloten op het riool. Daarom vragen we van de burgers om die af te koppelen."
Bij mij kan dat dus niet. Mijn tuin ligt namelijk hoger dan mijn huis.
In sommige gemeenten kunnen inwoners hiervoor subsidie aanvragen, maar in Laren is daar geen geld voor, zegt Stam. En dus moeten inwoners het afkoppelen zelf betalen. "Je kunt je regenpijp meestal gewoon loskoppelen en het regenwater in de grond of een vijvertje laten weglopen", legt Stam uit. Dat kost gemiddeld een paar tientjes tot ongeveer duizend euro, zo schat de gemeente in.
Lammers schudt zijn hoofd. "Bij mij kan dat dus niet. Mijn tuin ligt namelijk hoger dan mijn huis. Daardoor loopt het regenwater altijd af naar mijn huis. Bovendien heb ik een groot dak, van wel 175 m2. Van de gemeente moet ik dan 6,8 kuub regenwater kunnen bergen. Dat is een hele bak, hoor! Dat past niet in een regenton. Ik moet dus infiltratiepijpen gaan aanleggen. Dat kom ik op een paar duizend euro uit."
De offerte van zijn buurman kwam zelfs nog hoger uit, op 8000 euro, omdat hij allerlei infiltratiekratten moet laten inbouwen in zijn tuin, zo vertelt Lammers.
Geschrokken
Wethouder Stam geeft toe een beetje geschrokken te zijn van dat bedrag en laat daarom opnieuw onderzoek doen naar de kosten. "Het moet niet zo zijn dat we onze inwoners enorm op kosten jagen. Maar ik vraag wel om een inspanning van onze inwoners, en een beetje solidariteit met de mensen van wie het huis twee jaar geleden onder water stond."
Lammers kijkt verbaasd. "Solidariteit? Dit is niet zo solidair. Mensen met een rieten dak hoeven niets te betalen, want die hebben geen regenpijpen." Buurtgenoot Johan van de Water hoeft zijn portemonnee evenmin te trekken, want op zijn nieuwbouwhuis ligt een groen grasdak en de regenpijpen lozen het water al in de tuin. Een buurvrouw van wie de regenpijp is aangesloten op een beerput hoeft eveneens niets te doen.
Lammers zelf zal voorlopig ook even geen geld uitgeven aan prijzige infiltratiepijpen. "Het idee is niet slecht. Maar dit is niet haalbaar."