Meer agenten gaan 'verkeershufters' aanpakken
De aanpak van hardrijders en zogenoemde verkeershufters op snelwegen wordt een taak van alle agenten van de dienst Infrastructuur van de nationale politie. Een speciaal projectteam dat daarvoor twee jaar geleden werd ingesteld, verdwijnt per 1 januari.
Dat team heeft goed werk gedaan, maar zit met zijn rendement aan het plafond, zegt Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid van de nationale politie. Het projectteam deelde per jaar ongeveer 11.000 boetes uit voor gevaarlijk weggedrag, zoals bumperkleven, bellen of appen achter het stuur en forse snelheidsovertredingen, die met dashboardcamera's werden gefilmd.
Het projectteam wordt in de volksmond wel de snelwegpolitie genoemd, maar dat klopt niet, zegt Kraszewksi. "Verkeershandhaving is geen expliciete taak van de landelijke eenheid meer. Dat is in hoofdzaak een kwestie voor de politie-regio's. Binnen de landelijke eenheid is afgesproken dat er twee jaar een verkeershandhavingsteam zou komen en die twee jaar zijn bijna om."
"Het team bestaat uit 40 mensen, van wie de helft mobiele snelheidscontroles doet en de andere helft speciale controles uitvoert, bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden zoals bij de Merwedebrug, om het verbod voor vrachtwagens te handhaven."
Staandehoudingen
Na twee jaar is vastgesteld dat er geen groei meer zit in het aantal van 11.000 boetes en staandehoudingen per jaar, zegt Kraszewksi. Daarom is besloten er niet mee verder te gaan.
"Maar dat betekent niet dat iedereen op de snelweg maar zijn gang kan gaan. Het aantal bekeuringen en boetes moet juist omhoog, want álle agenten van de dienst Infrastructuur krijgen de opdracht nu ook op te letten op overtredingen zoals handsfree bellen en hufterig gedrag in het verkeer. Ze zitten toch op de weg en het zijn allemaal politiemensen die hun ogen en oren open kunnen houden en in actie kunnen komen."
Intentie
Dat antwoordde minister Schultz vanmiddag ook in de Tweede Kamer, waar vragen werden gesteld over het afschaffen van het projectteam. "De intentie is om meer aanhoudingen te verrichten."
Dat past ook bij de oproep van landelijk verkeersofficier Achilles Damen, die vorige week zei dat er meer politie op de weg moet komen in de strijd tegen verkeershufters.