Erwtensoep maken en verkopen, langs de deuren met kerstbroden, spullen veilen en natuurlijk het good old flessen inzamelen: alles werd eind vorig jaar gedaan om de kas van Serious Request zo goed mogelijk te spekken.
Het Rode Kruis heeft nu een eerste overzicht gepresenteerd van waar de opgehaalde 8,6 miljoen euro is terechtgekomen.
Volgens de eerste resultaten werd het geld vooral besteed in Syrië, de Democratische Republiek Congo en Zuid-Sudan. Er werden 14.000 families op weg geholpen met landbouwmaterialen en -trainingen, zodat ze in de toekomst zelf hun geld kunnen verdienen.
Ook opent het Rode Kruis twee centra in Syrië waar duizenden kinderen terecht kunnen voor psychologische hulp, opvang en onderwijs. Voor 1800 gehandicapte jongeren in Afghanistan worden rolstoelen, protheses en fysiotherapie geregeld.
Er kwam minder geld binnen dan we vooraf verwachtten. En dan moet je heel moeilijke keuzes maken.
Ondanks de altijd aanwezige jubelstemming waren er wat gemengde gevoelens op Tweede Kerstdag. Na jaren van recordopbrengsten viel het bedrag in de laatste twee edities van Serious Request een beetje tegen.
Volgens Merlijn Stoffels van het Rode Kruis zijn de opgehaalde miljoenen nog altijd "een gigantische hoeveelheid geld", maar toch minder dan waar ze vooraf op gerekend hadden. "En dan moet je heel moeilijke keuzes maken. Zo hebben we in een aantal landen minder te besteden gehad dan anders", zegt Stoffels. "Vergeet niet: je kunt nog altijd een hoop doen met al dat geld, en dat is ook gebeurd."
Alles bij elkaar zijn er 90.000 mensen in conflictgebieden geholpen, zegt Stoffels, onder wie 10.000 jongeren. Dat lijkt op het eerste gezicht wat weinig, want was de actie vorig jaar niet juist opgezet om de situatie van jongeren te verbeteren? Volgens Stoffels moeten die aantallen niet zo letterlijk worden gezien.
"Het grootste deel van de opbrengst is naar families gegaan, zodat zij ervoor kunnen zorgen dat jongeren het beter hebben", legt hij uit. "Denk aan financiële steun zodat zij voedsel en kleding kunnen kopen." Omdat sommige projecten nu pas net zijn opgezet en nog lopen, worden er volgens Stoffels de komende jaren nog duizenden andere jongeren geholpen.
Dit jaar gaat de opbrengst van het Glazen Huis in Breda naar hulp voor kinderen met longontsteking. Volgens het Rode Kruis sterven elk jaar 900.000 kinderen aan longontsteking. Later dit jaar wordt bekend welke drie dj's er zes dagen in de glazen radiostudio plaatsnemen.