Doden bij massaal protest in Egypte
Bij massale demonstraties in Egypte zijn volgens de regering drie doden gevallen. In Suez kwamen twee demonstranten om, in de hoofdstad Caïro een politieman.
In Caïro raakten duizenden mensen slaags met de oproerpolitie. Ze gooiden met stenen, waarop de politie wapenstokken, traangas en waterkanonnen inzette.
De Egyptenaren willen dat er een einde komt aan de armoede, corruptie en werkloosheid. Ook eisen ze het vertrek van president Mubarak en een betere verdeling van de welvaart.
De demonstraties zijn georganiseerd via sociale media, zoals Twitter en Facebook. De organisatoren hadden op 100.000 deelnemers gerekend, maar volgens een journalist van de BBC is de opkomst hoger dan verwacht.
De betogers hebben zich verzameld op het Tahrir-plein, vlakbij het parlementsgebouw. Ze hebben gezegd de nacht op het plein te zullen doorbrengen.
Ook buiten de hoofdstad werd gedemonstreerd. In steden als Suez en Alexandrië gingen eveneens duizenden mensen de straat op.
'Recht om te demonstreren'
De Verenigde Staten hebben in een reactie laten weten vertrouwen te houden in president Mubarak. Minister van Buitenlandse Zaken Clinton zegt wel dat de bevolking het recht heeft om te demonstreren.
Hosni Mubarak is al bijna dertig jaar aan de macht in Egypte. Hij volgde in 1981 de vermoorde president Anwar Sadat op. Grote protesten tegen zijn regime zijn er nauwelijks.
De autoriteiten hadden de demonstraties verboden en vooraf al gedreigd dat ze hard zouden ingrijpen.
Tunesië
De demonstranten zijn geïnspireerd door de gebeurtenissen in Tunesië. Daar kwam na weken van demonstreren een eind aan het bewind van president Ben Ali. Sommige betogers in Caïro zwaaiden met Tunesische vlaggen.
Net als Tunesië kent ook Egypte een hoge werkloosheid en een zeer ongelijke verdeling van de welvaart.