Turkije komt steeds dichter bij herinvoering doodstraf
In Turkije nemen de plannen voor de herinvoering van de doodstraf vaste vormen aan. De nationalistische oppositiepartij MHP heeft laten weten een wetsvoorstel van de regerende AK-partij te zullen steunen. Daarmee is er genoeg draagvlak in het Turkse parlement om een referendum over dit onderwerp af te dwingen.
Om de doodstraf opnieuw in te voeren, moet de grondwet worden aangepast. Maar daarvoor heeft de AK-partij van president Erdogan een ruime meerderheid in het parlement nodig. Die ruime meerderheid ontbreekt en daarom probeert de regeringspartij het voorstel er alsnog door te krijgen via een referendum.
Onvoorspelbaar
De uitkomst van zo'n volksstemming is volstrekt onvoorspelbaar, zegt correspondent Lucas Waagmeester. Uit peilingen blijkt dat een deel van de Turkse bevolking, onder wie aanhangers van de AK-partij, tegen de doodstraf is. "Maar we weten hoe Erdogan mensen bij elkaar kan brengen. Op dit moment heeft hij de media in Turkije in zijn broekzak."
Dit weekend liet de Turkse president nog weten dat er een wetsvoorstel in de maak is, dat snel zal worden ingediend. Ook de Turkse premier Yildirim reageerde op de ontwikkelingen. Hij liet zich in vage bewoordingen uit. De premier zei op zoek te zijn naar een politiek compromis.
Volgens Waagmeester zou een wijziging van de grondwet de verhoudingen tussen Turkije en de EU verder op scherp zetten. Beide partijen zijn op dit moment officieel nog in onderhandeling over een EU-lidmaatschap voor Turkije. "De doodstraf is in 2002 afgeschaft zodat Turkije deze gesprekken kon beginnen", zegt Waagmeester. "Als die straf terugkeert, wordt het voor Brussel lastig vol te houden dat Turkije een toekomstig lid is."