NOS NieuwsAangepast

Kabinet neemt meer tijd voor onderhandelingen Oekraïneverdrag

Het kabinet wil toch verder onderhandelen over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft premier Rutte dat hij tot half december de tijd neemt voor een oplossing. Dan kan Nederland uiteindelijk toch ratificeren, terwijl er ook recht gedaan wordt aan de Nederlandse nee-stem bij het referendum.

Rutte deed vrijdag een dramatische oproep aan oppositiepartijen om het mogelijk te maken dat hij in Brussel zou gaan heronderhandelen. Een Nederlands nee, en daarmee het niet doorgaan van het verdrag, zou volgens hem slecht zijn voor de internationale verhoudingen. Het zou vooral Rusland te veel in de kaart spelen.

De afgelopen tijd is er veel overlegd met partijen als CDA, D66, ChristenUnie en SGP, die het verdrag in de Eerste Kamer aan een meerderheid zouden kunnen helpen.

Dat kost opnieuw tijd, meer dan velen gewenst hadden in Nederland

Premier Rutte

Uit de brief die hij vandaag naar de Kamer stuurt valt op te maken dat Rutte nu voldoende steun denkt te hebben voor heronderhandelingen, ook binnen Europa. "Hoewel geen formele toezeggingen zijn gedaan is het de verwachting van het kabinet dat een dergelijke uitkomst realiseerbaar is."

Landsbelang

Daarom heeft het kabinet "in het landsbelang" besloten om het uiterste te doen om het Oekraïneverdrag toch te ondertekenen. De komende anderhalve maand wil het kabinet verder onderhandelen met de EU-landen en Oekraïne.

Doel is om in een apart besluit vast te laten leggen dat het verdrag geen opstap is naar een Oekraïens lidmaatschap van de EU en dat Oekraïense werknemers geen toegang krijgen tot de Europese arbeidsmarkt. Ook moet er in komen te staan dat er geen sprake zal zijn van militaire samenwerking of financiële steun. Ten slotte moet er afgesproken worden dat de bestrijding van de corruptie in Oekraïne een centraal onderdeel is van het verdrag.

Volgens het kabinet wordt daarmee recht gedaan aan de uitslag van het referendum van 6 april, toen een meerderheid van de stemmers nee zei tegen het verdrag. "Dat kost opnieuw tijd, meer dan velen gewenst hadden in Nederland", schrijft Rutte.

De aanpassingen van het akkoord moeten tijdens een Europese top op 15 en 16 december worden bekrachtigd. Tot die tijd neemt het kabinet de tijd om verder te onderhandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl