NOS NieuwsAangepast

Simonis wist niet van misbruikzaak

Kardinaal Simonis wist in 1985 niet dat een pater uit Rijswijk verdachte was geweest in een misbruikzaak uit de jaren zeventig. Omdat hij niet op de hoogte was, heeft Simonis de benoeming van de pater tot pastoor in Terneuzen niet tegengehouden.

Simonis zei dit vanmorgen bij de rechtbank in Middelburg, waar hij als getuige werd gehoord in de zaak van een man, die als jongen in Terneuzen door de inmiddels 88-jarige pater is misbruikt. De man wil dat de katholieke kerk een schadevergoeding betaalt, omdat de kerk de man ondanks zijn verleden toch heeft benoemd.

Strenge moraal

"Seksueel misbruik kwam pas expliciet in de jaren negentig bij de bisschoppen op de agenda", verklaarde Simonis. "Over de misbruikzaak in Rijswijk wist ik niets. De kwestie van leven in kuisheid heeft wel altijd op de agenda van de bisschoppen gestaan. De kerk heeft een strenge seksuele moraal, van kuisheid en zelfbeheersing."

Ook oud-bisschop Ernst van Breda, die de man in Terneuzen aanstelde, wist toen nog niets over diens misbruikverleden, zei hij bij de rechtbank. Daarover hoorde hij pas, toen de pater werd gearresteerd voor misbruik van misdienaars.

Salesianen

De pater was in de jaren zeventig directeur van een jeugdcentrum van de Salesianen van Don Bosco. Hij misbruikte in die tijd verscheidene jongens. De zaak, die in 1980 werd geseponeerd, was bij de orde van de Salesianen bekend.

De orde had het bisdom niet voor de man gewaarschuwd en heeft daarvoor excuses aangeboden. Ook is de orde bereid het misbruikslachtoffer een schadevergoeding te betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl