Meeste geld aardbevingen Groningen gaat naar experts
Zo'n 90 procent van het geld dat beschikbaar is voor het afhandelen van aardbevingsschade in Groningen gaat op aan experts, rapportages en rechtszaken. Het Centrum Veilig Wonen, dat voor de NAM de schades regelt, erkent dat slechts 10 procent naar het herstel van scheuren gaat, zoals de Volkskrant meldt.
Het afgelopen kwartaal is van de beschikbare 22,8 miljoen euro 2,2 miljoen euro betaald aan de afhandeling van 3379 schadegevallen, blijkt uit de laatste rapportage van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders.
Volgens de NAM kost het veel geld om schade in kaart te brengen. Ook procederen mensen lang, waardoor de kosten flink oplopen. Maar volgens de directeur van een bureau dat contra-expertises bij huizen in Groningen doet, gaat juist de NAM erg lang door met procederen. "Ik ken het voorbeeld van een geschil over een schadebedrag van 75 euro waarmee de NAM niet akkoord ging en waarbij een nieuwe expert werd opgeroepen. Belachelijk."
Rekken
Ook een advocaat die gedupeerden bijstaat, zegt dat juist de NAM de zaken rekt. "Het valt op dat vooral de NAM zelf grote expertbureaus inschakelt waar veel tijd en geld in gaat zitten. De NAM hanteert de tactiek van rekken en uitstellen en hoopt dat de burger het er uiteindelijk bij laat zitten."
Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders zegt dat de strijd rond de afhandeling van kleine schades een grote ergernis voor bewoners is. "Het schadebedrag en de afhandeling staan totaal niet in verhouding. Dat kan en moet beter. Er moet een eenvoudige aanpak komen voor kleine schades waarbij de bewoner centraal staat. Als je weet dat het gemiddelde schadebedrag 1500 euro is, hanteer dat dan als uitgangspunt en wees daarin niet te zuinig."
Het Centrum Veilig Wonen wil vanwege de hoge kosten eenvoudige schadeclaims via een app gaan afhandelen. Mensen die schade hebben, kunnen vanaf komend jaar een foto sturen om een vergoeding te kunnen krijgen. Er hoeft dan geen expert meer op pad en dat scheelt geld.