'IS gebruikt tienduizenden burgers als menselijk schild in Mosul'
Islamitische Staat (IS) heeft bij Mosul in het noorden van Irak tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen ontvoerd. De terreurbeweging zou de gezinnen bij de verdediging van Mosul als menselijk schild willen gebruiken.
De VN zegt "geloofwaardige meldingen" te hebben ontvangen over grote groepen mensen die door IS uit hun huis zijn gedreven. "Het is de verdorven en laffe strategie van IS om bepaalde plaatsen, gebieden of troepen immuun te maken tegen militaire actie door burgers in gijzeling te nemen", zei een VN-woordvoerster in Genève.
Eerder deze week kwamen er al berichten uit de omgeving van Mosul over IS-strijders die in dorpen van deur tot deur gingen. De bewoners van de huizen werd gesommeerd naar de stad te vertrekken.
Families
Volgens een schatting van de VN zijn 8000 families van gemiddeld zo'n zes personen gedwongen te verhuizen vanuit voorsteden naar de stad, hoogstwaarschijnlijk om ze gevangen te houden in de buurt van militaire installaties.
Het Amerikaanse leger zei vanochtend dat de laatste dagen buiten Mosul precisiebombardementen zijn uitgevoerd op voertuigen die IS bij deze 'ontvoeringen' wilde gebruiken. Het zou gaan om lege trucks; er zouden geen burgers zijn getroffen.
Eerder vandaag maakte de VN bekend dat IS in de buurt van de Noord-Iraakse stad meer dan 250 mensen heeft gedood. Volgens een woordvoerster van de VN weigerden de slachtoffers bevelen van strijders van IS op te volgen.
"Velen van hen weigerden te gehoorzamen, en werden ter plekke doodgeschoten", aldus de VN tijdens een persbriefing. Woensdag werden minstens 232 mensen gedood, onder wie veertig burgers en 190 voormalige leden van Iraakse veiligheidsdiensten. Dinsdag zouden 24 mensen zijn doodgeschoten door IS.
Dorpen
Het offensief van het Iraakse leger en Koerdische milities om Mosul te bevrijden, begon vorige week maandag. Sindsdien zijn veertig dorpen rond de Iraakse stad veroverd op IS, zei de Amerikaanse luchtmachtgeneraal Isler vanochtend. Het is de grootste militaire operatie in Irak sinds de Amerikaanse invasie in 2003.
Van een directe aanval op Mosul zelf lijkt nog geen sprake, maar volgens Isler heeft het offensief "momentum". Het aantal luchtaanvallen op posities van IS is volgens hem sterk opgevoerd. Ten oosten van Mosul zijn Iraakse en Koerdische troepen de stad tot op zo'n 6 kilometer genaderd. In het zuiden gaat de opmars langzamer; het Iraakse leger staat daar nog ruim 30 kilometer van de stadsgrens.