Aangepast

Dutch Design Week: hoe je van wc-papier een tafel maakt

De hele designwereld komt deze week samen in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week laten ontwerpers hun nieuwe pronkstukken zien. De Dutch Design Foundation ziet dit jaar veel jong talent dat oplossingen bedenkt voor maatschappelijke vraagstukken. Het gaat echt niet alleen meer om een bijzonder ontworpen schaaltje, de ontwerpers van nu richten zich vooral op het oplossen van problemen.

NOS op 3 stelt drie ontwerpers en hun projecten aan je voor.

Peter ontwierp een betonsoort die licht kan doorlaten

Architect Peter van Delft Westerhof staat voor het eerst op de Dutch Design Week. Hij promoot er zijn lichtdoorlatend beton. “Anderhalf jaar geleden wilde ik er al mee werken, maar het was nog niet te krijgen.” Dus besloot hij het zelf te ontwikkelen.

Tussen de twee dunne lagen beton zit een isolatielaag van lichtdoorlatende vezels. Zo komt er daglicht naar binnen. “Daglicht is goed voor je bioritme. Als je een hele dag op kantoor zit wil je ook weten hoe laat het is, wat voor weer het is.” En het bespaart ook nog eens energie.

Lichtdoorlatend beton

De wand die op de Dutch Design Week staat is vers van de pers. “Nu ben ik nog op zoek naar een pilotproject om het echt toe te gaan passen.”

Chloé maakt stroopwafels van nevenstromen uit de voedingsindustrie

Chloé Rutzerveld (food- en conceptdesigner) heeft al vaker op de Dutch Design Week gestaan. Nu staat ze er met haar nieuw project STROOOP! Ze maakt stroopwafels van de resten uit de groentenindustrie. Denk aan wortelen of bieten met een afwijkende vorm: die worden nu vergist of tot diervoeding vermalen. Maar dat is echt niet nodig, vindt Chloe. “Groenten zijn van nature behoorlijk zoet en zitten vol met vezels. Het is echt zonde om dit allemaal weg te gooien.”

Mensen die een stroopwafel proeven, reageren enthousiast. “We willen allemaal gezonder eten. In de stroopwafels zitten geen gluten of toegevoegde suikers.” Ook handig: “Het is een heel toegankelijke manier om kinderen aan de groenten te krijgen.”

Stroopwafels van scheve wortelen

Eerder kreeg ze al een talentbeurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. En grote bedrijven zijn geïnteresseerd. “Ikea, HEMA en Albert Heijn zien het wel zitten met STROOOP!" De uitdaging is dat het om een versproduct gaat: “Na een half uur beginnen ze slap te worden.”

Nienke maakt nieuwe producten van gebruikt wc-papier

Even verderop probeert ook ontwerper Nienke Hoogvliet bezoekers warm te maken voor haar product. “Voor de Nederlandse Waterschappen heb ik designproducten ontworpen die zijn gemaakt van toiletpapier dat is teruggewonnen uit afvalwater." Dat kan pas sinds kort in Nederland.

En hoewel een velletje wc-papier bijna niets weegt, krijg je als je alles optelt toch een aardige berg. "We gebruiken 180 duizend ton wc-papier per jaar. Als al dat papier teruggewonnen wordt, dan scheelt dat enorm.”

Tafel van wc papier

"In het begin deed ik netjes handschoenen aan, maar op een gegeven moment dacht ik, whatever.”

Nienke Hoogvliet

Nienke maakte van de resten onder andere een tafel, lampen en schaaltjes. En ja, daarvoor ging ze echt door vuilniszakken wc-papier heen. Oké, papierpulp dan. “Ik haalde de zakken zelf bij de waterzuivering op. In het begin deed ik netjes handschoenen aan, maar op een gegeven moment dacht ik: whatever.”

De opdracht die ze vanuit de waterschappen kreeg is gelukt, zo vindt ze zelf. “Ik wilde laten zien hoe je van zoiets extreem goors toch iets kan maken dat je in je huis wil hebben.”

De Dutch Design Week duurt nog tot en met 30 oktober.

Deel artikel: