'Ik voel me schuldig, maar we kunnen nergens anders heen.'
"Ik voel me schuldig over die kosten, maar we kunnen nergens anders heen", zegt Bushra van het Amsterdamse vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier. Ze reageert op berichtgeving in De Telegraaf over de kosten die de gemeente Amsterdam heeft gemaakt voor een groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens de krant heeft de groep al 1,3 miljoen euro belastinggeld gekost. De groep trekt sinds 2012 door de stad en kraakte verschillende panden.
Wij Zijn Hier bestaat uit zo'n 150 mensen die bij elkaar 25 verschillende panden gekraakt hebben in de stad. Ze willen hiermee aandacht vragen voor hun situatie. Ze vinden dat de gemeente te weinig doet om hen op te vangen.
Amsterdam biedt, net als andere gemeenten, Bed, Bad en Broodopvang aan. Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen zich aan het eind van de middag melden voor een warme maaltijd, een douche en een slaapplek. Overdag moeten zij een andere plek vinden om te verblijven.
Renovatie
"Maar waar moeten we overdag dan heen? En wat als ik naar het toilet moet? We hebben geen andere optie", zegt Bushra. De enige mogelijkheid is volgens Wij zijn hier het kraken van leegstaande gebouwen. Op dit moment zit de groep in twee gekraakte panden.
Een pand waar ze eerder in zaten, een voormalig stadsdeelkantoor in Nieuw-West, moest achteraf voor 200.000 euro worden opgeknapt. "Daar voel ik me schuldig over. Doordat we iedere keer moeten verhuizen, kunnen we niet alle spullen steeds meenemen. We hebben daar veel achtergelaten. Matrassen, kleding. En ja, dat moet dan door iemand worden opgeruimd."
Kosten
De kosten die zijn gemaakt voor de groep uitgeprocedeerde asielzoekers, schat de gemeente Amsterdam op 1,13 miljoen euro, en niet op 1,3 miljoen, zoals in De Telegraaf staat. Volgens de gemeente zijn dit niet alle kosten, omdat er ook veel ambtenaren zijn ingezet, maar die kosten kunnen niet worden gekwantificeerd.
Het grootste gedeelte, zo'n 900.000 euro, ging op aan een pilotproject waarbij de asielzoekers zes maanden mochten verblijven in de zogeheten Vluchthaven.
Verder is er inderdaad 2 ton naar het opknappen van het stadsdeelkantoor gegaan en heeft Amsterdam 24.000 euro bijgedragen aan een energierekening van een gekraakt pand.
Voor één van de gekraakte panden waar de groep nu woont, heeft de eigenaar een nieuwe bestemming gevonden, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Dat betekent dat er tot ontruiming kan worden overgegaan, maar de krakers willen dat via de rechter voorkomen. De gemeente Amsterdam wacht nu eerst de uitspraak van de rechter af.