Geert Wilders met achter hem zijn advocaat Geert-Jan Knoops
NOS NieuwsAangepast

Justitie ziet niets in claims tegen Wilders

Justitie adviseert de schadeclaims af te wijzen die veertig partijen hebben ingediend tegen PVV-leider Geert Wilders.

De klagers eisen via de rechter ieder een schadevergoeding tot 500 euro naar aanleiding van de 'minder Marokkanen'-uitspraak van Wilders. Volgens het Openbaar Ministerie past dat niet in het strafproces, maar staat het de klagers vrij een civiele claim in te dienen.

Het OM vindt dat de veertig eisers niet aan de wettelijke voorwaarden voor een schadevergoeding voldoen. Justitie wil daarover op 23 november uitleg geven tijdens het proces.

De rechtbank moet uiteindelijk een besluit nemen over een eventuele schadevergoeding, maar had het OM om advies gevraagd.

Strafproces

De claims zijn onderdeel van het strafproces tegen de PVV-leider, dat volgende week maandag begint. Wilders wordt vervolgd vanwege de uitspraken die hij in maart 2014 deed op een bijeenkomst van de PVV.

Hij vroeg het publiek in de zaal toen of ze meer of minder Marokkanen wilden in Nederland. Toen het publiek "minder, minder" scandeerde, zei Wilders: "Dan gaan we dat regelen."

De veertig eisers zeggen dat ze zich door de uitspraken gekwetst voelen. In het AD reageert advocaat Göran Sluiter teleurgesteld op het advies van het OM. Hij zegt dat de situatie van zijn cliënten niet minder ernstig is dan in andere strafzaken, waarin wel een schadevergoeding is toegekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl