'We moeten ons ernstig zorgen maken over klonen als hond Joep'
"Het is de vraag of we wel een samenleving willen waarin we zelf kunnen beslissen of we onsterfelijk zijn." Die vraag stelt Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut, dat zich bezighoudt met vraagstukken over wetenschap, technologie en samenleving. Ze hoorde het nieuws over de gekloonde hond Joep, die voor een nieuw BNN-programma in Zuid-Korea werd gekloond.
Volgens Peters is het nieuws over de hond zorgelijk. "Er is echt een grens overschreden." In Nederland mogen dieren en mensen namelijk niet gekloond worden. "Maar er zijn geen regels over het klonen in het buitenland en meenemen naar Nederland", legt Peters uit.
Het klonen van planten, 'stekken', is wel legaal. "Maar dat is gebruik maken van natuurlijke voortplanting. Bij het klonen van mensen en dieren wordt er geen normale manier van voortplanten gebruikt en dat zorgt voor twijfels."
We moeten niet alleen bang zijn voor dat wat we weten, maar ook voor dat wat we niet weten.
Het zijn vooral twijfels over de gezondheid en veiligheid van de klonen, zegt Peters. "We moeten niet alleen bang zijn voor dat wat we weten, maar ook voor dat wat we niet weten. We weten niet veel over de gevolgen voor de gezondheid. We hebben maar een aantal voorbeelden."
Schaap Dolly
Een van die voorbeelden is schaap Dolly. Zij kwam in 1996 in Groot-Brittannië gekloond ter wereld. Begin 2003 liet een dierenarts Dolly inslapen vanwege een longontsteking. "Dolly werd maar half zo oud als haar soortgenoten. Dat zorgt voor ernstige twijfels."
Volgens Peters komt door het BNN-programma de discussie weer op gang. En dat is goed, zegt ze. "Dit voorbeeld komt op een goed moment. De technologie wordt steeds geavanceerder en nu is het inmiddels zo goedkoop dat klonen ook commercieel aantrekkelijk wordt. Het is de tijd om er opnieuw over na te denken."