NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuisbudget al op, patiënten op wachtlijst

Het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten gaat patiënten op de wachtlijst zetten omdat er dit jaar al te veel zorg is geleverd. Er zijn al 9 procent meer patiënten behandeld dan is afgesproken met de zorgverzekeraars. De grootste verzekeraar daar is Friesland Zorgverzekeraar met een marktaandeel van ongeveer 60 procent.

Gisteren heeft het ziekenhuis in een brief aan de huisartsen in de omgeving de maatregelen aangekondigd. Vandaag heeft het ziekenhuis ook op zijn website een verklaring geplaatst. Daarin wordt uitgelegd dat er in Nij Smellinghe steeds meer patiënten komen, vooral door de hoge kwaliteit van de zorg.

"Hierdoor zijn wij genoodzaakt om afspraken met nieuwe patiënten, met geen acute zorgvraag, uit te stellen naar begin 2017", schrijft het ziekenhuis. Patiënten met een spoedverwijzing kunnen gewoon terecht en ook de eerstelijnsdiagnostiek kent geen beperkingen.

Ander ziekenhuis

In een brief aan de huisartsen in het verzorgingsgebied van het ziekenhuis schrijft Nij Smellinghe dat het zijn contractuele afspraken met de zorgverzekeraars wil nakomen. "Het gevolg is dat de poliklinische toegangstijden gaan oplopen. Om de spreekuren effectief te houden worden vanaf week 46 (gevarieerd) de poliklinieken één middag in de week gesloten."

Patiënten kunnen er natuurlijk voor kiezen naar een ander ziekenhuis te gaan. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is in Heerenveen op 25 kilometer afstand van het ziekenhuis in Drachten. Het ziekenhuis in Leeuwarden ligt op ruim 28 kilometer van Nij Smellinghe. Dat in Sneek op 47 kilometer.

Ook het Medisch Spectrum Twente gaat een deel van zijn patiënten laten wachten tot 2017. Patiënten met een zorgverzekering van VGZ kunnen de komende maanden niet terecht in het MST. Het ziekenhuis in Enschede heeft besloten voor dit jaar geen afspraken meer te maken met VGZ-patiënten omdat de zorgverzekeraar te weinig zorg heeft ingekocht.

Elders

De extra wachttijd geldt niet voor kinderen, zwangere vrouwen en patiënten die spoedeisende zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze mogelijk een ernstige ziekte hebben. Ook patiënten die al een afspraak hebben staan, kunnen gewoon bij het ziekenhuis terecht.

Zo'n 150 à 200 andere VGZ-verzekerden per week krijgen wel te maken met langere wachttijden bij MST. VGZ zegt dat zij terechtkunnen bij andere ziekenhuizen in de regio. Een woordvoerder van de verzekeraar benadrukt dat het gaat om standaardzorg, die door ieder ziekenhuis goed geleverd kan worden. Ook zegt de woordvoerder dat bij MST de wachttijden voor bepaalde zorg zo lang is, dat patiënten sowieso pas volgend jaar terechtkunnen.

Elk jaar problemen

Volgens MST is VGZ al in augustus geïnformeerd over het dreigende budgettekort. Er is daarna weken onderhandeld, maar dat heeft niet tot een oplossing geleid. MST zegt dat het nu gedwongen is zuinig om te gaan met de rest van het geld. Het ziekenhuis is bang dat VGZ anders gemaakte kosten niet terugbetaalt.

Volgens het ziekenhuis zijn er al drie jaar problemen met VGZ. VGZ kan het probleem oplossen door voor dit jaar alsnog extra zorg in te kopen, maar dat is de zorgverzekeraar niet van plan. Volgens VGZ is het ook niet nodig, omdat er met ziekenhuizen in de regio afspraken zijn gemaakt om verzekerden over te nemen.

Situatie uniek

VGZ herkent zich ook niet in het beeld dat er problemen zijn: beide partijen hebben een plafond voor het aantal behandelingen afgesproken en de onderhandelingen over het budget voor volgend jaar verlopen in een goede sfeer, zegt VGZ.

MST-bestuursvoorzitter Bas Leerink - oud-bestuurder van zorgverzekeraar Menzis - is daar echter niet optimistisch over. Op NPO Radio 1 zei hij dat hij bang is dat het komend jaar weer misgaat. "De gemoederen erover lopen bij ons hoog op."

De verzekeraar stelt verder dat de situatie in Enschede tamelijk uniek is. In de rest van het land kunnen patiënten het hele jaar alle zorg krijgen waarvoor ze verzekerd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl