Kans op overleving bij hartstilstand meer dan verdubbeld
De kans om een hartstilstand te overleven is de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld. Midden jaren 90 was de kans op overleving nog 9 procent, inmiddels is dat gestegen naar 23 procent, blijkt uit het rapport Reanimatie in Nederland van de Hartstichting.
De Automatische Externe Defibrillator (AED) is de belangrijkste reden voor de stijging van de overlevingskansen. Ook zijn er steeds meer burgerhulpverleners en beginnen omstanders sneller met reanimeren.
Direct ingrijpen door omstanders verdubbelt de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. Als het hart weer begint te kloppen, overleeft ongeveer de helft van de slachtoffers een hartstilstand.
"Dat de overlevingskansen de afgelopen jaren zo sterk zijn verbeterd, is uiterst bemoedigend", zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. "Maar in de Randstad is het aantal burgerhulpverleners nog niet overal dusdanig dat daar altijd snel kan worden gestart met reanimeren."
Op dit moment staan er 140.000 burgerhulpverleners ingeschreven in Nederland. Volgens Italianer zijn er nog 30.000 vrijwilligers nodig om slachtoffers op tijd te kunnen helpen.
Kast aan de buitenmuur
Ook moet het aantal AED's in de openbare ruimte omhoog, zeggen de Hartstichting en het Rode Kruis. Er is een gebrek aan het aantal defibrillatoren dat 24 uur per dag beschikbaar is. Ze liggen bijvoorbeeld bij de receptie van een bedrijf. Als dat om 17.00 uur dicht gaat, is de AED ook niet meer voor buitenstaanders beschikbaar. Volgens het Rode Kruis is daar een simpele oplossing voor: de defibrillator in een kast aan de buitenmuur hangen.
Ook de registratie van de AED's kan beter. In Nederland zijn er tussen de 80.000 en 100.000 verkocht, maar in de database van het Rode Kruis staan nog geen 27.000 defibrillatoren geregistreerd.