Ruben Schaken
NOS VoetbalAangepast

'Rivaliteit met Ajax hoort bij Haagse opvoeding'

Bezoek uit Amsterdam en iedereen in Den Haag raakt zenuwachtig. Al is het krachtsverschil tussen de twee clubs nog altijd groot - ADO won voor het laatst in 2011 - de thuiswedstrijd tegen Ajax is en blijft de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

Nieuwkomers krijgen bij ADO op de eerste dag direct te horen welke wedstrijd ze écht niet mogen verliezen. "Bij de club spraken ze me direct aan over de rivaliteit tussen ADO en Ajax en bij de supporters", vertelt de Argentijn José San Roman, die in de zomer overkwam van Huracán.

Passie

De 28-jarige San Roman kijkt uit naar zijn eerste duel met Ajax, een club die hij omschrijft als "historisch en belangrijk." Maar of de rechtsachter van ADO snel onder de indruk zal zijn van de entourage zondag in het Kyocera Stadion, valt te betwijfelen. Iemand die vrijwel zijn hele carrière in Argentinië heeft gevoetbald, is immers wel wat gewend.

"Het voetbal daar is pure passie. In Nederland zijn ze volgens mij wel iets kalmer. In mijn land is het vaak echt een strijd om leven en dood."

  • ANP
    José San Roman namens ADO in duel met Feyenoorder Jens Toornstra
  • ANP
    José San Roman (r) in actie tegen River Plate in Buenos Aires

Opvoeding

Mocht de Argentijnse rechtsachter nieuwsgierig zijn naar wat hem zondag te wachten staat, dan kan hij altijd nog terecht bij zijn teamgenoot en ervaringsdeskundige Ruben Schaken.

De oud-Feyenoorder stond talloze keren tegenover de Amsterdammers. "Tegen Ajax moet je zorgen dat je extra gebrand en gewapend bent om voor een goed resultaat te zorgen."

Volgens Schaken, een geboren Amsterdammer en 34 jaar inmiddels, hoort de rivaliteit met Ajax ook een beetje bij de opvoeding in Den Haag. "Dat krijg je direct te horen. Je merkt het ook als je supporters spreekt op sociale media. Voor de supporters is dit een wedstrijd op zich en als voetballer moet je daarin mee."

Een goed resultaat tegen Ajax is sowieso welkom in Den Haag. ADO pakte in de laatste vijf wedstrijden slechts één punt.

ADO - Ajax in het Kyocera Stadion

SeizoenUitslag
2008-20091-1
2009-20100-1
2010-20113-2
2011-20120-2
2012-20131-1
2013-20140-4
2014-20151-1
2015-20160-1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl