NOS NieuwsAangepast

Twijfel neemt toe over Kunduz-missie

Na een hele dag deskundigen te hebben gehoord is de twijfel bij de oppositiepartijen in de Kamer toegenomen over de trainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz.

Fractieleider Sap van GroenLinks heeft zorgen over het veiligheidsrisico. Ze heeft met haar collega-Kamerleden vertrouwelijke informatie ingezien. De Kamerleden spreken morgen achter gesloten deuren verder met het kabinet over die informatie.

"Je ziet dat een aantal hoge heren de zorgen over de veiligheid delen. Het is er nu rustig, maar er kan nog van alles aankomen", zegt Sap. "Als je mensen opleidt voor civiel trainingswerk en ze in de praktijk voor oorlogsvoering worden ingezet, dan ben je met iets bezig wat wij nooit bedoeld hebben."

Twijfel

Het minderheidskabinet-Rutte heeft de steun nodig van de oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie. De laatste twijfelt ook.

"We hebben van de Afghanen gehoord dat ook de politie wordt ingeschakeld bij acties tegen de Taliban. Wat zullen de Nederlanders dan doen? Bijstand verlenen of terugtrekken?", zegt woordvoerder Voordewind.

D66 heeft haar standpunt nog niet bepaald. "Alle informatie moet ertoe bijdragen om in het debat met de regering een verantwoord standpunt in te nemen", zegt fractievoorzitter Pechtold.

Gedoogpartner PVV en de oppositiepartijen PvdA, SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen de missie. De SGP is mogelijk voor.

Tekortschiet

Vertegenwoordigers van de NAVO en de EU erkennen dat de opleiding van de Afghaanse politie tekortschiet en dat daarom een Nederlandse trainingsmissie in Kunduz belangrijk is.

De deskundigen behoren tot de groep van 28 deskundigen uit binnen- en buitenland die vandaag in de Kamer aan het woord kwamen over de nieuwe politiemissie naar Kunduz.

De hoorzitting was een voorbereiding op het Kamerdebat, aanstaande woensdag, over het kabinetsplan om 545 mensen naar Afghanistan te sturen om lokale politieagenten op te leiden. Donderdag wordt de besluitvorming afgerond met een plenair debat, waar ook premier Rutte bij zal zijn.

Vertegenwoordigers

Volgens de vertegenwoordigers van de NAVO en de EU kunnen de Nederlanders het niveau van de politie omhoog brengen. VN-vertegenwoordiger Kobler zei dat er geen garantie is dat de missie een succes wordt. "De kans van slagen is aanzienlijk. Niet doen betekent in elk geval een mislukking."

Volgens de Duitse generaal Fritz hebben de Afghanen recht op hulp. "Na dertig jaar zijn ze de oorlog zat."

Dringend beroep

De minister van Binnenlandse Zaken Bismallah Khan Mohammadi deed een dringend beroep op Nederland om politieagenten te sturen. "We kunnen niet zonder uw hulp", aldus de Afghaanse minister. Hij benadrukte ook dat het alleen om een trainingsmissie gaat.

Twee belangrijke sprekers, de gouverneur en de politiechef van Kunduz, waren niet bij de hoorzitting. Door slecht weer konden ze niet op tijd uit Kabul vertrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl