Dumoulin traint in de woestijn van Qatar
NOS WielrennenAangepast

Na een lang en zwaar seizoen ziet Dumoulin toch kansen

Het is een lang seizoen voor Tom Dumoulin. En om nou te zeggen dat hij zijn piek gepland heeft in oktober? Nee, niet echt. De Giro en de Spelen, dáár wilde hij in topvorm zijn. Maar op de vraag of hij morgen dan wel een grote kanshebber is op de wereldtitel tijdrijden, antwoordt hij toch: "ja."

Op papier lijkt de concurrentie niet zo sterk als in andere jaren. Bradley Wiggins, de wereldkampioen van 2014, is er niet bij en ook Fabian Cancellara doet niet mee. Titelhouder Vasil Kirijenka is het hele jaar al niet in vorm en ook Tony Martin is zoekende naar zijn tijdrijdersbenen. Al liet de Duitser afgelopen zondag in de door Etixx gewonnen ploegentijdrit toch tekenen van topvorm zien.

Dumoulin: ja, ben grote kanshebber op titel

Dumoulin noemt nog een andere naam. "Rohan Dennis heeft de afgelopen weken wel bewezen dat hij erboven uitsteekt." De voornaamste tegenstander lijkt echter de hitte. Op de trainingsrit van dinsdag gaf de thermometer van Dumoulin liefst 43,6 graden aan.

Maar ook de sfeer, of het gebrek daaraan, valt op in Qatar. "Er is geen publiek, dat is wel raar. Het is een sfeerloos WK", zegt ook Dumoulin. "Het is elk jaar een van de grote evenementen in het wielrennen, maar dat gevoel heb ik nu absoluut niet."

Er staan welgeteld een handvol mensen langs de kant. "Ik zag net wel het bordje 'publieksingang' staan. Dat vond ik wel komisch."

Van Emden hoopt op plaats bij beste tien in WK-tijdrit

Jos van Emden gaat voor een plaats bij de beste tien. "Als ik een goede dag heb, hoop ik toptien te rijden. Maar het weer is niet echt in mijn voordeel."

Afgelopen zondag merkte hij tijdens de ploegentijdrit wat fietsen in hoge temperaturen met hem doet. "Toen kreeg ik de laatste tien kilometer toch wel een tik van de hitte. Normaal gesproken merk je dat je steeds iets minder wordt, maar nu sloeg dat ineens toe."

Daarom gaat hij voor de tijdrit zo min mogelijk doen. "Normaal gesproken zijn de warming-ups best wel pittig. Dat ga ik nu niet doen want je bent toch al warm."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl