Europese rechters bezorgd over rechtsstaat Turkije
Europese rechters willen dat de EU en de Raad van Europa onafhankelijke experts naar Turkije sturen om te controleren of de rechtsstaat er wordt eerbiedigd. Aanleiding voor de oproep is de nasleep van de couppoging op 15 juli.
Na de mislukte staatsgreep riep de Turkse president Erdogan de noodtoestand uit. Dat maakte het gemakkelijker om keihard op te treden tegen aanhangers van de geestelijke Gülen, die volgens Erdogan de kwade genius was achter de couppoging. Sindsdien zijn tienduizenden mensen opgepakt, ontslagen of geschorst.
Marteling
Vier Europese organisaties van rechters en aanklagers maken zich ernstig zorgen over die situatie, maakten ze bekend op een gezamenlijke persconferentie in Brussel. Zo vermoeden ze dat de arrestanten geen eerlijk proces krijgen.
Verder moeten berichten over marteling van gevangenen worden onderzocht, zeggen de rechters. Volgens hen zijn de maatregelen die Turkije met een beroep op de noodtoestand neemt in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat verdrag is bindend voor alle lidstaten van de Raad van Europa, waaronder Turkije.
De rechters vinden dat Turkije de noodtoestand moet opheffen. Dat Erdogan aan die oproep gehoor geeft, lijkt overigens uitgesloten: vorige week nog besloot hij juist de noodtoestand met drie maanden te verlengen.
Turkse rechters
De rechters zijn ook bezorgd over het lot van hun Turkse collega's, van wie er de afgelopen maanden duizenden zijn ontslagen of gevangengenomen. Veel van hen zitten vast zonder dat duidelijk is waarvan ze precies worden verdacht.
Verder heeft Turkije de enige onafhankelijke organisatie van rechters in het land na 15 juli verboden. De Europese rechters roepen de Turkse autoriteiten op die beslissing terug te draaien.