Dijkhoff: fors meer asielzoekers uit Marokko en Algerije
Het aantal asielaanvragen is de afgelopen maand flink toegenomen. In september kwamen er 3162 mensen naar Nederland. Dat is 24 procent meer dan in augustus van dit jaar.
Ook in de eerste week van oktober was er sprake van een groei. Er meldden zich 1100 mensen, terwijl het aantal in de afgelopen maanden steeds rond de 500 per week lag.
Volgens staatssecretaris Dijkhoff komt de recente toename vooral door het aantal zogenoemde nareizigers. Dat zijn familieleden van met name Syriërs die hier vorig jaar in de grote asielstroom naartoe kwamen en nu een verblijfsvergunning hebben.
Marokkanen en Algerijnen
Maar er is ook een flinke stijging van de instroom uit zogenoemde veilige landen, waar mensen niet hoeven te vrezen voor vervolging om bijvoorbeeld hun ras, geloof of politieke overtuiging. Asielzoekers uit deze landen maken vrijwel geen kans op een verblijfsstatus.
Volgens Dijkhoff komt de stijging op dit moment vooral door Marokkanen en Algerijnen "die niks in de asielprocedure te zoeken hebben en het vaak ook al in andere landen hebben geprobeerd". Die mensen moeten terug naar het eerste land waar ze zich hebben gemeld, maar zolang dat niet is geregeld maken ze ten onrechte gebruik van de Nederlandse asielopvang.
Om het aantal kansloze asielaanvragen te verminderen, heeft de staatssecretaris de lijst met veilige landen, waar Marokko al op stond, inmiddels uitgebreid met Algerije, Georgië, Oekraïne en Tunesië.
Dijkhoff maakt een uitzondering voor mensen die Algerije of Tunesië zijn ontvlucht vanwege hun seksuele geaardheid. Bij Georgië en Oekraïne wordt een uitzondering gemaakt voor vluchtelingen uit gebieden die niet onder controle van de autoriteiten staan.