Studentenhuis in Nijmegen
Aangepast

Wonen naast een studentenhuis. Ben je mooi klaar mee

"Als je elke keer technomuziek hoort van de buurvrouw, dan is dat heel vervelend," zegt een buurvrouw van twee studentenhuizen in Nijmegen. Een bewoonster van een huis iets verderop hangt ook regelmatig uit het raam om haar buren toe te spreken. "Soms moet ik gewoon ingrijpen om te zeggen: 'jongens wil nu slapen, ik moet morgen werken, kan het wat rustiger'."

Het is niet iedere dag mis, maar toch. Een aantal buren van een studentenhuis in Nijmegen is helemaal klaar met de geluidsoverlast en de zooi. De gemeente gaat het beleid rondom kamerverhuur nu aanpassen.

Meer klachten

"Er komen de laatste jaren meer klachten binnen," vertelt de wethouder van Wonen, Bert Velthuis (SP). Hij wil strenger tegen de overlast gaan optreden. "We willen onder andere in kaart brengen waar die klachten zich voordoen, en als ergens vaker overlast is, kan het zijn dat we de vergunning van het studentenhuis intrekken."

Daarnaast wil de wethouder het ook iets moeilijker maken om een nieuw studentenhuis te beginnen. Nu moeten verhuurders een vergunning aanvragen als ze vijf kamers of meer willen verhuren. Dat wordt verlaagd naar drie kamers. "Ook willen we beter gaan toetsen of een nieuw studentenhuis wel past in een wijk. Er zijn bepaalde buurten waar meer klachten over binnen komen, dus we gaan dan kritischer kijken of nog een huis erbij wel kan."

In Nijmegen is meer dan 10 procent van de 170.000 inwoners student. Die hebben natuurlijk niet allemaal mot met hun buren. "Ik maak muziek en daarom veel herrie, maar ik heb nog nooit klachten gehad, zegt een ouderejaars student." "We hebben niet heel veel contact," zegt een ander. "We zeggen elkaar gedag."

Natuurlijk heeft een aantal studenten wel eens een buurman of -vrouw op de stoep gehad die niet heel blij met ze was, maar die klachten blijven beperkt. "We hebben een keer de achterbuurman op bezoek gehad toen ik 's middags met wat vrienden muziek op had staan, dan zet je het wat zachter, en dan is het weer goed", zegt een studente.

Studenten hebben ook wel eens over mijn gezin geklaagd.

Buurman studentenhuis

Quotum?

Veel klagende bewoners zouden graag een quotum voor studentenhuizen zien, zoals in Groningen ook al het geval is. Daar is bijna 20 procent van de inwoners student en geldt een quotum van 15 procent studentenhuizen in een straat. Studentenhuizen worden zo verspreid over de stad. In Nijmegen willen ze niet aan een quotum. De wethouder wil dat verhuurders de overlast gaan bestrijden.

"De verhuurder is verantwoordelijk. Hij moet duidelijk maken aan zijn huurders 'je bent student, je bent welkom, maar we hebben ook te maken met buren en die mogen geen overlast van jullie hebben'."

Maar wat mag er dan nog wel in een studentenhuis? "Laten we even een ding ook vaststellen: Nijmegen is een studentenstad en dat willen we blijven ook. Dus de stad moet ook wel een beetje leren leven met deze levensstijl, dat hoort bij Nijmegen."

Studenten klagen ook

Daar sluit een bewoner van een straat met veel studentenhuizen zich bij aan. "We hebben meer positieve ervaringen dan negatieve. We hebben wel eens iemand gehad die zijn muziek nogal hard aan had, maar ja, die gaat ook weer weg hé. Die studeert af. En dan heb je dat ook gehad."

"Studenten hebben trouwens ook over mijn gezin geklaagd. Toen hier vier kleine kinderen rondliepen klaagden ze dat die in het weekend al om 8 uur 's morgens in de tuin speelden, en dat kon ik ook wel begrijpen. Dus hielden we ze wat langer binnen."

Deel artikel: