Ruim 800 doden, modderstromen en verwoeste steden. Weer is de schade van natuurgeweld in Haïti enorm. En dat terwijl de Dominicaanse Republiek, dat op hetzelfde eiland ligt, er relatief goed van afkomt. Waarom is Haïti altijd de pineut als er een natuurramp plaatsvindt?
Haïti is een probleemland, al heel lang. In 2010 vielen bij een aardbeving meer dan 200.000 doden, en raakten 1,5 miljoen mensen dakloos. Ondanks alle noodhulp is het land daar nog maar amper van hersteld.
Toch is het opvallend dat Haïti nu weer zo zwaar is getroffen. Want kijk even naar het kaartje hieronder: orkaan Matthew raasde over veel meer landen. Ook Cuba, Jamaica en de Dominicaanse Republiek kregen er van langs.
Oké, orkaan Matthew raasde vooral over Haïti. Maar het verschil in ravage en slachtoffers met de buurlanden is enorm. En dat is niet omdat Haïti relatief vaker een orkaan of aardbeving heeft.
Grootste probleem is dat Haïti extreem arm is - het armste land op het westelijk halfrond zelfs. De statistieken (hier meer) zijn schrijnend. En dat geldt ook voor de staat van het land, legt Gert Oostindie, directeur van het KITLV uit. "Het land is heel arm, overbevolkt en heeft een weinig effectieve regering. Ik ben er twintig jaar geleden een keer geweest en houd het sindsdien in de gaten. Het is steeds maar weer meer van hetzelfde."
Haïti is al ruim 200 jaar onafhankelijk maar het land ontwikkelt zich heel moeizaam, zegt Oostindie. "Het is geïsoleerd van de buitenwereld en de landbouw is vaak nog heel primitief, daar wordt weinig in geïnvesteerd. Al die primitieve landbouw heeft een kaalslag op dat land opgeleverd. Alles is afgegraven en bij die enorme stortbuien slibt alles weg."
Mensen luisteren ook niet als de regering vertelt dat ze weg moeten, omdat ze bang zijn dat hun huizen worden leeggeroofd.
En dan is er nog de regering. "Die is niet bepaald effectief, om allerlei redenen. Veel corruptie, geweld, de armoede. Daardoor is het erg lastig om preventief het nodige te doen. En mensen luisteren ook niet als de regering vertelt dat ze weg moeten, omdat ze bang zijn dat hun huizen worden leeggeroofd."
Nu kwam de orkaan ook vooral aan het Haïtiaanse deel van het eiland, dus ook daarom is Haïti nu meer de sjaak. "Maar de Dominicaanse Republiek is ook minder dichtbevolkt, minder arm en beter ontwikkeld. En dat scheelt in de schade, en de slachtoffers."