De rubberdeeltjes in kunstgrasvelden zijn mogelijk kankerverwekkend
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Zeeuwse voetbalclub haalt rubberkorrels uit kunstgrasveld

Voetbalvereniging Krabbendijke gaat de rubberkorrels van het kunstgrasveld laten verwijderen. De vereniging is geschrokken van de uitzending van Zembla, waarin werd gesteld dat de rubberdeeltjes mogelijk kankerverwekkend zijn.

v.v. Krabbendijke heeft de kwestie besproken in een spoedoverleg met de gemeente Reimerswaal. Het is de eerste Zeeuwse voetbalclub die de korrels laat weghalen, schrijft Omroep Zeeland.

Stofzuiger

De vereniging schakelt een gespecialiseerd bedrijf in, dat de korreltjes - afkomstig van autobanden - weghaalt met een grote stofzuiger. Dat gebeurt binnen vier weken; tot die tijd spelen en trainen de clubleden gewoon door op kunstgras. De club heeft namelijk een tekort aan velden.

Na de 'schoonmaak' gaat de Zeeuwse voetbalvereniging over op kurk bij het kunstgrasveld. Dat wordt uitgestrooid, op een manier die te vergelijken is met het uitrijden van mest.

Kunstgrasverbod

In Drenthe hebben de voetbalclubs SC Erica en vv Annen ook maatregelen genomen. "Bij ons spelen veel kinderen en daar willen we geen enkel risico mee lopen", zegt de voorzitter van de technische commissie van SC Erica tegen RTV Drenthe.

In Groningen heeft voetbalvereniging Glimmen besloten de jeugdleden een kunstgrasverbod te geven. Dat geldt niet voor de senioren. Wel is hun verzocht zo min mogelijk op een veld met rubberkorrels te spelen.

De Haarlemse middelbare school Het Schoter geeft nu ook geen gymles meer op een kunstgrasveld.

Slidings

Rubberkorrels worden in een kunstgrasveld gestrooid om dat te laten aanvoelen en functioneren als gras. Ook kunnen voetballers dan een sliding maken.

De KNVB en het RIVM adviseren vooralsnog om gewoon door te spelen. Wel komt er nieuw (Europees) onderzoek naar de gezondheidsrisico's van de rubberkorrels.

Advertentie via Ster.nl