'Volgend kabinet moet investeren in ict-beveiliging'
Nederland moet "met spoed" meer doen tegen digitale bedreigingen, aldus een rapport dat is opgesteld in opdracht van de Cyber Security Raad, een adviesorgaan van het kabinet. Een volgend kabinet zou daarom een actieplan moeten opstellen om daarin te investeren, zo luidt het advies.
Volgens de opsteller van het rapport, PostNL-topvrouw Herna Verhagen, is dat nodig om Nederland op ict-gebied veilig te houden. "Net zoals we ons land beschermen tegen overstromingen, zullen we ook in de digitale wereld onze dijkbewaking op orde moeten brengen", schrijft Verhagen.
Zo moet de ict-beveiliging van de overheid op orde worden gebracht, en moet er beter worden samengewerkt met het bedrijfsleven. Ook zou er een speciale hoge ambtenaar moeten komen die zich richt op ict-beveiliging, die in dienst van het volgende kabinet een speciaal programma moet opstellen om de beveiliging te verbeteren.
Niet alleen de overheid moet aan het werk: ook bedrijven moeten investeren in digitale beveiliging, aldus het rapport. Bedrijven zouden 10 procent van hun ict-budget moeten reserveren voor beveiliging, De overheid zou dat mogelijk zelfs kunnen verplichten.
Digitale vaardigheden
Verder moeten digitale vaardigheden onderdeel worden van het onderwijspakket, zodat kinderen zich beter bewust zijn van digitale dreigingen. Bovendien moeten burgers zelf ook meer maatregelen nemen om zichzelf te beschermen op internet: 10 procent van de aanschafprijs van hardware zou moeten worden gereserveerd voor bijvoorbeeld een virusscanner.
Tot slot is het belangrijk dat wetgeving wordt gemoderniseerd; volgens het rapport is dat nodig om cybercriminaliteit en spionage beter te bestrijden. Zo moeten politie en de veiligheidsdiensten meer bevoegdheden krijgen om op internet te mogen rondneuzen.
Wetgeving daarvoor is al langer in de maak: zo mag de AIVD volgens een wetsvoorstel op veel grotere schaal aftappen, en mag de politie volgens een ander voorstel verdachten van bepaalde misdrijven hacken.