Schippers: mensen moeten minder zout eten
Minister Schippers is teleurgesteld dat er nog geen daling is van de hoeveelheid zout die mensen binnenkrijgen. Het RIVM heeft op verzoek van Schippers onderzoek gedaan naar de dagelijkse consumptie van zout, jodium en kalium door volwassenen.
Het onderzoek is vorig jaar gedaan in Doetinchem en geeft volgens Schippers een indicatie van de inname door de Nederlandse bevolking.
De minister schrijft aan de Kamer dat er ondanks alle inspanningen geen duidelijke verlaging van de zoutinname zichtbaar is. Ze benadrukt dat te veel zout een verhoogde bloeddruk kan veroorzaken, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. "Daarom staat verlaging van de hoeveelheid zout in levensmiddelen al jaren hoog op mijn agenda."
Zoutvaatje niet standaard op tafel
Schippers schrijft dat het zoutgehalte in producten als brood, kaas en vleeswaren wel is gedaald en dat met het bedrijfsleven is afgesproken om de hoeveelheid zout in meer producten terug te dringen. "Ook in de horeca moet het minder vanzelfsprekend zijn dat standaard het zoutvaatje op tafel komt."
De hoeveelheid kalium die mensen binnenkrijgen is zo'n beetje gelijk gebleven. Kalium kan als gedeeltelijke vervanger van zout worden gebruikt. De inname van jodium is gedaald maar het risico op een tekort is klein, zegt het RIVM.
Het Voedingscentrum werkt aan een 'voedings-app'. Die moet vanaf begin volgend jaar consumenten op een simpele manier informatie bieden over de samenstelling en de voedingswaarde van producten.
De minister verwacht dat door alle maatregelen de inname van zout uiteindelijk toch afneemt.