'Onze boerderij kan op onze eigen mest draaien'
De boerderij van Pieter Heeg en zijn vader Minne in Hinnaard (Fr.) draait voortaan niet op normale stroom, maar op mest-stroom. Het is de eerste boerderij in Nederland die gebruikmaakt van een zogenoemde monovergister, waarin mest wordt omgezet in elektriciteit.
Op de melkveehouderij van de familie Heeg leven 156 koeien, die meer dan genoeg mest produceren. "De installatie die wij gebouwd hebben, levert op jaarbasis 180.000 kWh. Dat is meer dan ons bedrijf gebruikt", zegt Pieter Heeg. "Wat overblijft aan stroom, zetten wij door naar het publieke stroomnet."
"Tot nu toe deden we niets met de mest", gaat Heeg verder. "Het was mijn idee om de energie uit mest te halen en die te gebruiken in het bedrijf."
Het koste Pieter Heeg wat moeite om zijn vader te overtuigen, maar na een paar maanden wikken en wegen ging ook hij overstag. Met hulp van FrieslandCampina konden ze de bouw, financiering en onderhoud van de mestvergister uiteindelijk realiseren.
De familie Heeg verdient niet veel aan de productie van de mest-stroom, maar het kost het boerengezin ook niets.
De machine van de familie Heeg zet het methaangas in koeienmest om in elektriciteit. Uit het restproduct filtert Pieter fosfaat en stikstof. Van die stoffen wordt een soort kunstmest gemaakt, die gaat naar andere boerenbedrijven.
De mest die overblijft, rijdt Heeg zelf uit over zijn land. De mest wordt op allerlei manieren gebruikt dus, zegt hij.